Вінницькі гарбузи експортуватимуть до Європи

Новини Вінниці

На Вінниччині цього року почали вирощувати гарбузи для експорту за кордон. Фермери переконують – вінницька ягода цілком органічна та здатна пройти перевірку будь-якої світової лабораторії.

Зазначається, що контракт на поставку гарбузів отримало підприємство Organic-D із Сутисок. Основний напрям агропідприємства – вирощування борщового набору: моркви, столового буряка, картоплі, цибулі, капусти, але цьогоріч наважилися на нову культуру.

Для проєкту закупили насіння у Польщі. Обрали гібрид Тіана, тому що він має значну плодову частину та мало зернят. За словами бізнесмена, планують зібрати урожай в розмірі 40 тонн з одного гектара. В 2020 році всього висадили ділянку в 3 га. За договором один кілограм продадуть за ціною у 8 евроцентів.

Вінницькі гарбузи після переробки поїдуть до Німеччини, Чехії та Польщі. Подібні домовленості на вирощування Тіани отримали ще три підприємства з Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини.

Як розповів директор торгового дому “Аврора” Олександр Майстер, за сезон вони переробляють близько 600 тонн гарбузів. Після висушування у продукті залишаються більшість корисних речовин та вітамінів. З 10 кг м’якоті виходить близько одного кілограму готової продукції. Реалізують її у вигляді борошна. 

Продукцію експортують до Євросоюзу. Її широко застосовують у кондитерській справі, випікають хліб, додають у каші або млинці. Висушений гарбуз зберігає чимало бета-каротину та вітамінів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *