Столітнє шкільне приладдя можна побачити на виставці у Вінниці (ФОТО)

Новини Вінниці

Виставку “Шкільна освіта на Вінниччині: минуле та сьогодення” відкрили 15 вересня у малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею. Про це йдеться у повідомленні на сторінці музею у Facebook.  

Це – спільний проект музею та Вінницької академії неперервної освіти. Представлено експонати шкільного життя від початку ХХ століття до сьогодення.

“За даними огляду Подільської губернії за 1892 р. тут нараховувалося 1533 навчальні заклади: чоловічі та жіночі гімназії, духовні училища і семінарії, міські та сільські двокласні училища, церковнопарафіяльні школи тощо. Виставка презентує підручники, світлини і документи цього періоду, шкільний дзвінок, якому понад 100 років.

Перші декрети радянської влади сприяли залученню дітей до освіти, підвищенню рівня грамотності дорослого населення. Існувала мережа фабрично-заводських шкіл, шкіл селянської і колгоспної молоді, вечірніх шкіл робітничої молоді. Реформою 1959 р. задекларовано 8- (обов’язкові) і 11-річні «загальноосвітні політехнічні школи з виробничою підготовкою». У 1964–1967 рр. повернено 10-річне навчання.

Головним спрямуванням в роботі шкіл за ці роки стають: трудове, воєнно-патріотичне й інтернаціоналістичне виховання, що свідчить про значну ідеологізацію шкільної освіти радянського періоду. Вивчення української мови й літератури в російських школах УССР було необов’язковим”, – зазначають у музеї.

Серед іншого на виставці представлено форму, яку носили учні в різні часи, приладдя, яким користувались першачки майже століття тому. Видно, як здійснювались досліди на уроках хімії і фізики, навчались музиці, займались спортом тощо.

“Дивиною для відвідувачів виставки – сучасних школярів, будуть чорнильниці, саморобні рахівниці, логарифмічні лінійки тощо. Важливість вчительської праці розкрито за допомогою експонатів з комплексів педагогів краю: Лариси Андрусевич, Родіона Скалецького, Миколи Гунька. У перші ж роки незалежності України шкільна освіта набула національного характеру. З 2004 р., за підтримки міжнародних і громадських організацій, в Україні формується система зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), спрямована на визначення рівня навчальних досягнень випускників середніх навчальних закладів при їхньому вступі до закладів вищої освіти. Шкільні атрибути останніх десятиліть розкривають особливості навчального процесу на Вінниччині на сучасному етапі”, – йдеться у повідомленні Вінницького краєзнавчого музею.

Триватиме виставка до 13 грудня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *