Сьогодні відзначають свято Собору Вінницьких святих

Новини Вінниці

Вінницько-Барська єпархія Православної Церкви України відзначає сьогодні, 14 вересня, свято Собору Вінницьких святих. Про це повідомляє пресслужба єпархії. Започатковане свято у 2015 році Священним Синодом УПЦ за ініціативи митрополита Вінницького і Барського Симеона, який на той час був членом Священного Синоду.

Як повідомляють в єпархії, у 2007 році митрополит Симеон поставив перед єпархіальним відділом історії завдання зібрати відомості про угодників Божих, які народилися або несли своє служіння на Вінниччині.

У 2019 році Собор Вінницьких святих увійшов до календаря єдиної канонічної Православної Церкви України.

До Собору Вінницьких святих входять 15 святих угодників Божих. Серед них отець слов’янського чернецтва преподобний Антоній Печерський, який, повертаючись зі Святої гори Афон, зупинився на березі річки Дністер. На крутих схилах поблизу сучасного села Лядова він облаштував келію та заснував монастир. Духовні подвиги преподобного Антонія Печерського стали характерною рисою чернецтва на Русі-Україні.

Навіть князі, маючи усю повноту влади, полишали земні почесті і, наслідуючи приклад преподобних отців, усамітнювалися в Київських печерах. Таким був преподобний Феодор в минулому князь Острозький. В першій половині XV століття під його владою перебувала значна частина земель сучасної Вінницької області.

Ще однією визначною постаттю українського православ’я, яка мала безпосереднє відношення до Вінниці, був святитель Петро (Могила). Саме він в 1632 році заснував братський колегіум при вінницькому Вознесенському чоловічому монастирі.

Також слід згадати вихідців з вінницьких сіл, найвідомішим з яких був святитель Феодосій Чернігівський, що народився в 30-х роках XVII століття в селі Уланові Хмільницького району в родині священника. В Козятинському районі, в селі Махнівка, народився преподобний Феофіл Київський, Христа ради юродивий.

Вінниччину прославили також  мученики і сповідники віри Христової Порфирій (Гулєвіч), Олександр (Петровський), Інокентій (Тихонов).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *