Виставку, присвячену темі спротиву в’язнів радянських таборів, відкрили у Вінницькому краєзнавчому музею (ФОТО)

Новини Вінниці

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили документально-публіцистичну виставку, присвячену темі спротиву в’язнів сталінських таборів, зокрема українського опору, що був рушійною силою у руйнуванні імперії ГУЛАГу та радянської комуністичної держави з її злочинним режимом.

Як повідомляють на сторінці музею у Facebook, експозицію створено Українським інститутом національної пам’яті, Центром Досліджень Визвольного Руху, Національним музеєм “Тюрма на Лонцького” та Галузевим державним архівом СБУ.

Виставка, розміщена на 21 банері, розповідає про антигуманну систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби перетворити їх на слухняних рабів «будівників комунізму». Через ГУЛАГ, спецпоселення та інші каральні заходи продовж 74 років більшовицької влади пройшли мільйони українців – селяни, військовики, політики, духовенство, культурна еліта, громадські діячі. Але кинуті в табори, перебуваючи у неволі, більшість з них зберігали гідність, дух свободи, гуртувалися, чинили опір, та врешті-решт спричинили цілий ряд повстань, які розвалили імперію зла.

Представлено матеріали про знакових постатей – борців за свободу та честь, з-поміж яких письменник Валер’ян Підмогильний, розстріляний в Сандармосі, сестра Лесі Українки Ізидора Косач, яка відбувала покарання в Онезьких таборах, борець за права кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, один з лідерів ОУН, організатор мережі спротиву адміністрації ГУЛАГу Михайло Сорока, дисиденти Василь Стус, В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко та інші.

На відкритті виставки науковці наголосили на необхідності донесення інформації про злочини радянського тоталітарного режиму до широкого загалу, особливо молоді.

Болючими спогадами був проникнутий виступ доньки репресованого, члена Вінницького обласного товариства колишніх політичних в’язнів, репресованих та їх дітей Ядвіги Богословської.

Триватиме виставка до 4 жовтня.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *