Місцеві вибори 2020 за новими правилами

Новини Вінниці Новини України Топ

Депутати Верховної Ради України вирішили занадто заполітизувати найближчі місцеві вибори. Адже згідно останніх змін до Виборчого кодексу об’єднані громади з кількістю виборців понад 10,0 тис., а ТурбівськаОТГ є саме такою, будуть проводити вибори до своїх керівних органів лише на партійній основі.

За таких умов кандидати на голову чи на депутата ради об’єднаної громади можуть бути подані лише від місцевих партійних осередків.

Які особливості нової системи та у чому її недоліки, свій коментар надав Віктор Любченко, Сільський голова с. Стара Прилука.

Чому мені не подобаються такі нововведення?

По-перше, на рівні таких невеликих громад, як наша Турбівська, політичне життя не є сильно структуризованим.

Більш-менш діючі партійні осередки є лише на рівні районних центрів. Політична прив’язка багатьох кандидатів до партій є досить умовною. Як наслідок, навряд чи виборець в подальшому зможе відслідкувати політичну відповідальність партій та їх представників на керівних посадах в ОТГ.

По-друге, багато старостинських округів можуть реально залишитися без своїх представників в раді ОТГ, адже більшість кандидатів від партійних осередків будуть представляти смт. Турбів та найбільші населені пункти громади.

Ну і по-третє, відсутність можливості самовисуватися для активних громадян призведе до того, що багато хто з них не захоче йти в раду від тієї чи іншої партії. А партії при цьому будуть мати кадровий голод. В результаті може погіршитися якісний склад майбутньої ради.

Але як би там не було, голосувати нам доведеться за новими правилами. Хотів би при цьому звернути ще увагу на спосіб голосування за партійними списками, який на нас чекає. Адже в бюлетені нам не достатньо буде поставити позначку навпроти партії, якій симпатизуємо. Після позначки необхідно буде вибрати ще й депутата з цієї партії, якого ми підтримуємо найбільше.

Тому будьмо уважними, щоб кожен наш голос пішов на підтримку саме тих людей, які на це заслуговують.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *