Вінницький краєзнавчий музей почав встановлювати ефектні вітражі для доповнення експозицій

Новини Вінниці

«Лицарі Поділля» – саме так називається новий вітраж, який став розкішним оздобленням інтер’єру козацької зали Вінницького обласного краєзнавчого музею. Спроектований і виконаний він відомим вінницьким художником Леонтієм Назаровичем Гринюком. Усі елементи вітража трансформовані в єдиний стилістичний комплекс і створюють цілісну структуру декоративного твору. Його домінантою став офіційний герб Вінниці 1993 року. Композиція також містить зображення двох історичних гербів України: тризуба – знака княжої держави Володимира Великого (сучасного малого Державного герба України) та герба Війська Запорозького Низового – Козака з мушкетом. Як уточнила заступник директора закладу з наукової роботи Світлана Шароварська, вітраж став дарунком всім вінничанам до Дня Міста, який вінничани відзначатимуть у вересні.

«Ідея створити і розмістити вітраж «Лицарі Поділля» у козацькій залі належить співробітникам музею наукового відділу давньої історії. Розкішне оздоблення виконане у класичній техніці з дотриманням всіх її вимог: скло і розпис пропущено через відпал з температурою 800 градусів, – розповідає Світлана Шароварська. – Вітраж розміщений на вікні, але є частиною експозиції, оскільки, крім колористичного акценту, містить історичний зміст, ідею та концепцію».

«Лицарі Поділля» не перший вітраж у експозиційних залах музею. Не так давно Леонтій Гринюк створив художню композицію зі скла за мотивами акварелі польського художника Наполеона Орди 1870-х років. Її розмістили у експозиції історії міста на зламі ХІХ–ХХ століть. «Стара Вінниця» стала справжньою окрасою виставки і вже перетворилася на фотозону для відвідувачів.

«Перший вітраж «Стара Вінниця» просто вразив своєю красою і нас, і відвідувачів. Коли ми тільки планували цю роботу, переглядали ескізи, які, до речі, погоджуються експертною радою, що створена при музеї, то навіть не підозрювали це буде настільки ефектно, – продовжує Світлана. – Художні композиції зі скла ідеально вписують в експозиції. Оскільки музей великий і має сходові марші до залів та службових приміщень, цілком ймовірно, що ми й надалі будемо прикрашати наші вікна таким красивим та змістовним оздобленням».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *