Перший проект накопичення енергії МХП реалізує на Вінниччині

Новини Вінниці

На Вінниччині компанія МХП має намір реалізувати амбітний інноваційний проєкт, суть якого у створенні системи по накопиченню та зберіганню енергії. Аби реалізувати ідею в межах енергокластеру MHP Energy Hub біля міста Ладижин компанія розпочала пошук конкретних технологій та обладнання, оголосивши відповідний тендер. Будівництво Energy Storage – це перший в Україні аналогічний проєкт.

Сучасна енергетика динамічно розвивається. Новою сторінкою в розвитку галузі є технології акумулювання енергії. Прогнозується, що до 2040 року глобальна встановлена потужність систем накопичення енергії зросте у 122 рази. Спонукають для цього безліч передумов. Так, за останній час технології накопичення та зберігання енергії істотно подешевшали. У 2020 році один кВт-год. ємності акумуляторної батареї коштує в середньому на 87% відсотків менше, ніж у 2010 році. Тому перспективі доволі райдужні.

І провідні країни та міжнародні компанії прагнуть стати великими гравцями  на цьому ринку. Головними передумовами застосування таких технологій є децентралізація виробництва енергії та бурхливий розвиток відновлюваної енергетики. Реалізація проєктів накопичення енергії призводить до покращення надійності енергетичної інфраструктури та економічних критеріїв промислових об’єктів.

Багато хто вже чув про акумулятор компанії Tesla, що побудований у Південній Австралії у позаминулому році. Це система літій-іонних акумуляторів потужністю 100МВт/129МВт*год. Батарея буде працювати близько 15 років, а в 2020 році компанія очікує прибуток близько $ 30 млн.

Китайський проект Energy storage-станція в Даляні з потужністю 200 МВт та енергетичною ємністю 800 МВт*год має стати найбільшою акумулюючою станцією для зберігання енергії в світі. Вона забезпечить зниження пікових навантажень, а також сформує ще один центр навантаження для півострова Далянь, чим посилить стабільність мережі.

Компанія Honeywell заявила про запуск програми Experion Energy Program та будівництво масштабної energy storage систему «поза лічильником» в США та Канаді. Honeywell разом з компанією NRStor побудує та буде експлуатувати 300 МВт потужностей. Завдяки тому, що ці системи будуть керуватися дистанційно, вони забезпечать замовникам економію витрат на електроенергію та підвищать стійкість мереж.

Схожі програми запускаються й в Україні. Приміром, на початку квітня був анонсований перший в Україні проєкт з накопичення енергії потужністю 25 МВт. Йдеться про реалізацію компанією МХП концептуального будівництва Energy Storage (система акумулювання та збереження енергії) у Вінницькій області в межах створення енергокластеру MHP Energy Hub біля міста Ладижин.

Наступним етапом проєкту є пошук конкретних технологій та обладнання для системи накопичення та зберігання енергії. Нещодавно компанія МХП оголосила відповідний тендер на своїй відкритій електронній площадці.

При пошуку технологій ключовими є технічні параметри пропозиції. Це вид технології акумуляції електроенергії, швидкість заряду та розряду, споживання електроенергії на власні потреби, діапазон температур експлуатації, номінальна ємність батареї в одному контейнері, термін експлуатації, постійна напруга блоків акумуляторів, наявність наступних автоматичних систем: захисту від перезаряду, перегріву, пожежної сигналізації та пожежогасіння, а також вентиляції та кондиціонування.

Чим привабливий такий варіант для південного сходу Вінниччини зокрема? Це крок для розвитку низьковуглецевої енергетики на базі відновлюваних джерел. Для Ладижина – тема є більш ніж актуальною, як для міста, яке по щорічному забрудненню повітря є стабільним лідером в регіоні. Крім того, створення інтелектуальних систем енергозабезпечення дозволить щонайменше місту та окрузі перейти з джерел енергопостачання перемінної дії на безперервної, а також отримати надійний потік енергії.

Фактично Ладижин та сусідні громади отримають поштовх для розвитку промисловості, адже не залежатимуть від графіку надання достатніх обсягів електроенергії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *