Андрій Гижко: “У своєму бажанні помсти Зеленський ставить під загрозу підтримку України західними партнерами”

Інтерв'ю Новини Вінниці Новини України Статті Топ

Після перемоги і гучних привітань настає буденне життя. Так і з нинішньою владою. Голова Вінницької територіальноі організаціі «Європейськоі Солідарності», перший заступник голови Вінницької ОДА у 2014-2019 роках Андрій Гижко переконаний, що мотиви ключових кроків нинішніх очільників держави складно зрозуміти.

Пане Андрію,  Ви один з тих, хто на Вінниччині розпочав впровадження децентралізації. Як зараз розцінюєте все те, що відбувається з реформою?

Надзвичайно турбує ситуація у районах області. Чітко розумію, що лише  завершення реформи децентралізації допоможе громадам вижити та налагодити свою інфраструктуру. Громади перебувають у невизначеності своїх подальших територій та перспектив, повноважень та можливостей. Чого лише варта ситуація з кількістю районів, що будуть сформовані на Вінниччині. Наче, буде 5, чекаємо чи прийме такий адміністративний поділ Верховна рада України. Але, уже відомо, що деякі громади подають до суду, адже поділ їх не влаштовує. Населення громад скаржиться, що їхньої думки не запитали. Об’єднання громад – це не механічний процес. Адже є усталені економічні, транспортні зв’язки, та навіть елементарні історичні та культурно-релігійні традиції. І це все треба враховувати.

Залишається відкритим і питання з центрами новостворених округів. Мешканці сіл, міст, містечок не до кінця розуміють що було 27 районів, а тепер буде 63 ОТГ у межах 5 районів. Надзвичайно мало інформаційного супроводу реформи на місцях, тому для більшості населення реформа децентралізації це щось не зрозуміле, що стирає села, школи та лікарні.

Буквально на минулому тижні брав участь в онлайн-конференції з експертами та фахівцями з реформи децентралізації. Вони до сьогодні не бачать щоб Верховна рада визначила на рівні закону, які будуть повноваження та джерела фінансування укрупнених районів.

Фейсбук-сторінка часто відображає волонтерську сторону Вашого життя. Як давно Ви займаєтесь волонтерською діяльністю?

Моя волонтерська діяльність розпочалась задовго до коронавірусу.

На жаль, маємо шостий рік війни на Сході України. Впродовж усього часу, сотні кілограмів гуманітарної допомоги відправлені для наших захисників, допомагав внутрішньопереміщеним особам, підтримую таланти.

Ситуація з COVID-19 відкрила для нас ще один фронт роботи. Тому, разом з Європейською Солідарністю Вінниччини, паралельно з допомогою нашим захисникам, ми забезпечуємо необхідними засобами захисту всі районні лікарні області. Тисячі захисних масок, халатів, ШВЛ та швидкісних тестів отримали медичні працівники.

Окрема увага одиноким людям похилого віку, щоб вони мали продукти першої необхідності і не наражали себе на небезпеку.

Працюючи у сфері освіти, як ставитесь до призначення в.о. міністра освіти і науки Шкарлета?

Дійсно, виконувачем обов’язків міністра освіти призначили Сергія Шкарлета – соратника одіозного Дмитра Табачника. На шляху до призначення колишнього регіонала Зеленського не зупинили ані скандали навколо цього кандидата на посаду, ані підозри у корупції та плагіаті, ані позиція парламенту, який відмовився розглядати кандидатуру Шкарлета. І це точно не можна пояснити кадровим голодом. Це називається реванш. Руйнація системи освіти – ще один крок у прірву «залежності». Ще рік тому було зрозуміло, що ми отримаємо шоу замість управління державою. Проте навряд чи можна було припустити, що й рік потому у сприйнятті реальності президентом нічого не зміниться. Україна продовжує спостерігати за шоу в прямому ефірі. Президент існує у віртуальній реальності та з’являється перед громадянами хіба що для чергової піар-вистави.

А що скажете про передвиборчі настрої у місті?

Виборчий режим активовано, і зараз у Вінниці точаться «піарні війни». Кандидати у «мери» «піаряться» на всьому, що відбувається у місті: одні – на «екосфері», висаджуючи «на каблуках» дерева, другі – на ремонтах та інфраструктурі, треті – ведуть уявну боротьбу із забудовниками та, звичайно ж, є і ті, які маніпулюють на темі коронавірусу. Активізувала свою роботу у Вінниці і провладна партія «Слуга народу», провівши майже таємний брифінг. Лише ледачі не помітили, що місцеві ЗМІ за перший тиждень діяльності нового губернатора висвітлювали його роботу у три рази менше, ніж діяльність мера. «Партія Вінничан» включилась у боротьбу і, навіть, визначались з ідеологією, ну принаймні, самі в це вірять. Дивно спостерігати як не припиняються пошуки того, хто стоїть за новою-старою політсилою: одіозні політики від «Партії Вінничан» відхрещуються, колишні регіонали назагал мовчать, а «політичні перебіжчики» називають все, що відбувається, фейком.

Чому відбуваються політичні переслідування Петра Порошенка?

Спроби ув’язнити Петра Порошенка за будь-яку ціну стають вже настільки нахабними, що представники Сполучених Штатів Америки, Європарламенту, Європейської Ради та інших інститутів змушені реагувати та закликати українську владу до виваженості та дотримання українських законів. У своєму бажанні помсти Володимир Зеленський ставить під загрозу підтримку України західними партнерами.

Кожного тижня влада робить спроби взяти під арешт Петра Порошенка. Спроби безглузді та необґрунтовані, із застосування маніпуляцій та тиску. Найгірше, що довелося бачити за останній час, це тиск на Порошенка, не соромлячись маніпулювати навіть смертю його батька. Але, я впевнений, що спільними силами, за підтримку міжнародних партнерів, реакції ПЦУ, виходу на вулицю тисяч громадян ми можемо, вкотре, відстояти справедливість. Проте Зеленський і компанія зупинятися не збираються – ледь не щотижня з’являються нові справи. Порошенка звинувачують через Томос та створення ПЦУ. Схоже, скоро буде справа й за безвіз.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *