Президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський: «Ми готуємо обґрунтування для проєкту накопичення електроенергії на Вінниччині. Щось схоже зробив Ілон Маск в Австралії»

Новини Вінниці

До 2050 року в Україні «чиста» енергетика має досягти до 80% споживання та виробництва. Як пояснив в інтерв’ю «НВ» президент МХП Еко Енерджи Олександр Домбровський, на Вінниччині планується реалізувати інноваційний проєкт у галузі зеленої енергетики, подібний до якого «запустив» Ілон Макс в Австралії.

— Пане Олександру, говорячи про регуляторні перепони: ви маєте досвід роботи у Верховній Раді, досвід у бізнесі. З цими двома точками зору, що, на вашу думку, має зробити держава, щоб спростити шлях до інноваційної зеленої енергетики?

– В Україні є чимало компаній, які використовують ресурси в повний цикл і friendly до природи, запускають екологічні технології. МХП просто один з лідерів галузі, з правильно інтегрованою моделлю.

— Держава має швидко рухатися шляхом інноваційно-технічної модернізації, поклавши в основу екологічно чисту енергетику. Тому нам потрібна високоефективна, адаптивна система державного управління. Так і щодо енергоефективності: нині це питання взагалі зникло з порядку денного. А це не лише питання ухвалення закону, треба змінювати менталітет і займатися просвітництвом.

— Як ви бачите таку просвітницьку роботу?

— Треба розказувати про це, наприклад, у школах. Як-от про біоенергетику: пояснювати, що біоенергетичну сировину ми щороку вирощуємо, переробляємо — і на наступний рік вона знову відновлюється. Що сонце не належить ані США, ані Китаю, ані Росії — це українське сонце. І вітер український, і вода українська. Біоенергетика, сонце, вітер — набагато дешевше та чистіше. І люди це вже починають розуміти.

— Цим активно займаються у ЄС. Окремі країни навіть беруть курс на повний перехід через 15−20 років на відновлювану енергетику. Чи реально це в Україні?

— Я думаю, що у світу немає іншого вибору, як переходити на екологічно чисту енергетику. Тому що коли ми говоримо про викиди, про зміни клімату, більша частина цих проблем пов’язана з брудною енергетикою. Тож, це шлях цивілізації. І нам треба або показувати приклад, або пасти задніх. І Україна може в розумні терміни перейти на зелену енергетику, що вплине як на економіку, так і на добробут, і здоров’я людей. Світ і Україна потребують чистоти в широкому сенсі, і зокрема чистої енергетики.

— Торік було створено Global 100 RE Ukraine, і ви стали головою правління цього об’єднання. У чому полягає його робота? Яких результатів хочете досягнути?

— Це широкий спектр завдань. Ми об’єднали провідні організації — екологічні біоенергетичні, вітроенергетичні, з питань сонячної енергетики та енергоефективності. Це просвітницька, технологічна, інноваційна платформа. Перш за все, для просування ідей чистої енергетики та відповідних технологічних рішень. Крім того, це майданчик для дискусій та обміну досвідом, пошуку правильних рішень для країни.

— Є конкретні задачі?

— Це візія майбутнього. І як середньозважена задача, яка враховує різні позиції, це до 2050 року мати в Україні десь 80% споживання та виробництва чистої енергетики. Над цим працює і МХП — новими технологіями на кшталт біоетанолу чи зеленого водню.

— Над чим іще працює МХП у галузі енергетики?

— Один з дуже цікавих проєктів — energy storage, накопичення електричної енергії. Щось схоже зробив Ілон Маск в Австралії. Зараз ми готуємо техніко-економічне обґрунтування на таке сховище енергії у Вінницькому регіоні. Думаю, ми будемо використовувати і вітер, і виробляти зелений водень. Адже якщо ти хочеш бути лідером в будь-якій галузі, треба використовувати найкращі технології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *