Ладижинський екоактивіст Андрій Скакодуб вважає, що Вінниччині потрібні власні «зелені» стратегії

Новини Вінниці

У 2020 році на Вінниччині планується четвертий екологічний форум «Суспільство ЗА чисте виробництво». Він є платформою трисекторного партнерства між владою, громадськістю та бізнесом навколо вирішення екологічних проблем.

Як зазначає голова ГО «Ладижинська громадська рада» Андрій Скакодуб, наразі основною задачею цьогорічного заходу є розробка саме стратегії екологічного розвитку кількох громад на південному сході області.

«Ключовим питання є розробка та реалізація «Регіональної стратегії зеленого зростання  територіальних громад Вінницької області («Зелений регіон» – м. Ладижин та сусідні райони)» з відповідним бюджетним фінансуванням, що дасть можливість визначити ключові точки економічного зростання з метою залучення донорського фінансування в найбільш інвестиційно привабливі сегменти регіону. Але  розпочати реалізацію цього проекту буде можливо тільки після завершення реформи децентралізації та виборів восени цього року, коли будуть створені ОТГ», – зазначив А.Скакодуб в інтерв’ю місцевому виданню.

Також, за його словами, місцеві екологи та громадськість прагнуть ініціювати у 2020 році проведення під егідою Вінницької ОДА та патронатом профільних міністерств, за участю районних адміністрацій, бізнесу, наукових інститутів,громадськості, міжнародних структур країн ЄС Міжнародного Інвестиційного Форуму «Зелена» економіка промислових регіонів: виклики та перспективи».

«В своїй громадській роботі ми прийшли до висновку, що стратегія зеленої економіки відкриває дуже багато можливостей для бізнесу, стимулювання інвестицій та інновацій та відповідно вирішення цілого блоку соціально-економічних питань. Але для того, щоб сформувати національну стратегію  зеленої економіки, в першу чергу, слід активізувати зусилля по формуванню і впровадженню регіональних стратегій, що будуть сприяти  впровадженню чистих технологій, інновацій та робочих місць», – вказує екоактивіст. 

разом з іншими громадськими об’єднаннями міста Ладижин, Тростянецького та Гайсинського районів створили громадську платформу  «Координаційний центр стратегічного розвитку «Ладижин-2030», яка є співорганізатором екофоруму. 

Нагадаємо, що екологічні форуми стали наслідком створення екоплатформи «Суспільство ЗА чисте виробництво». Екологи вели тривалий діалог з місцевим бізнесом по об’єднання зусиль. Підписання Меморандуму з компанією МХП навесні 2017 року заклало навесні 2017 року підвалини першого екофоруму, в якому долучилися і інші компанії.

На сьогодні в єдину екологічну громадську платформу входить майже два десятки громадських об’єднань міста Ладижин, Тростянецького та Тульчинського районів. Метою програми «Ладижин-2030» є виконання 17 цілей сталого розвитку ООН. До речі, «Ладижинська громадська рада» є учасником всесвітньої глобальної мережі ООН.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *