Щоб Ладижинська ТЕС не припинила роботу, депутати міськради звернулися до президента (відео)

Відео Новини Вінниці

Відповідні рішення № 1166 та 1167 підтримали більшість депутатів на засіданні чергової сесії 24 грудня 2019 року. Як зазначив міський голова Ладижина Валерій Коломєйцев, проект цього звернення надійшов від депутатів, котрі працюють на ДТЕК Ладижинській ТЕС.

Текст звернення на сесії зачитала секретар Ладижинської міської ради Людмила Бучко (дивіться відео):

«Вельмишановний Володимире Олександровичу!

Вимушені звернутися до Вас в зв’язку з надзвичайно складною ситуацією, яка виникла на містоутворюючому підприємстві ДТЕК «Ладижинська ТЕС» м. Ладижин Вінницької області. Як стало відомо, керівництвом ДТЕК прийняте рішення зупинити виробництво електричної енергії   енергоблоками даного підприємства. Заплановане значне скорочення працівників електростанції. Ладижинська ТЕС є єдиним виробником та постачальником теплової енергії  в місто. Також на балансі ЛТЕС ДТЕК  знаходяться системи забезпечення міста водою та водовідведенням, і вони є власністю компанії ДТЕК.

Якщо Ладижинська ТЕС припинить свою роботу, громада Ладижина отримає величезні ризики не тільки у зв’язку зі значними втратами міського бюджету, але і можливими техногенними катастрофами, пов’язаними з зупинкою постачання теплової енергії у зимовий період в оселі мешканців, лікарні школи, дитсадки та інші заклади.

Наразі слід констатувати, що в Ладижині відсутня можливість організації індивідуального опалення в багатоквартирних будинках. Ні газові, ні електричні мережі  не розраховані на збільшення використання жителями газу та електроенергії.

За підрахунками, прямі втрати міського бюджету Ладижина у разу зупинки Ладижинської ТЕС у 2020 році складуть понад 70 млн грн (частка ПДФО та природоохоронного податку). Недоотримають кошти у 2020 році також обласний та державний бюджети. Зупиниться реалізація всіх місцевих програм, які спрямовані на покращення життя містян, а це – утеплення будинків, ремонт доріг та інженерних мереж. 

Дуже хвилює той факт, що забезпечення тепловою енергією міста планується здійснювати при неповному навантаженні лише одного енергоблоку. Це може призвести до надзвичайної ситуації, тому що в будь-яку хвилину, згідно з передбаченими технологічними процесами, робота блоку може бути зупинена автоматикою. І ця зупинка може статися з кількох технічних причин, що часто відбувається під час експлуатації даних енергоблоків.

Запуск другого енергоблоку потребує дуже тривалого часу, що в умовах мінусових температур може призвести до розморожування тепломереж.

Не можна допустити в Ладижині такої техногенної катастрофи., що трапилась у 2006 році в Алчевську. Можлива зупинка енергоблоку Ладижинської ТЕС загрожує припиненням забезпечення населення та закладів соціальної сфери питною водою та водовідведення.

Вельмишановний пане президенте, не можна допустити, щоб закони України не захищали власних виробників товарів. Закупка електроенергії з інших країн однозначно ліквідує українські ТЕС. Це пов’язано з тим, що ціна на газ у Росії та Білорусі для ТЕС складає $75 за 1 тис. м3, а в Україні –$275 за 1 тис. м3. Вугілля, яке видобувається в Росії відкритим способом, коштує 600 грн за 1 тонну, а українське вугілля, що видобувається у шахтах, має собівартість 2500 грн за 1 тонну.

Зрозуміло, що за таких умов безмитне постачання електроенергії в Україну змусить власників українських ТЕС, незалежно від форми власності, зупинити свої підприємства. 

Політика, яку проводить голова комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП  Герус А.М., в результаті якої в Україну постачається електроенергія, вироблена на території інших держав, є хибною і дуже шкідливою для української економіки. 

При цьому потрібно розуміти, що залежність України від енергетичної голки інших країни створить набагато гіршу ситуацію в державі, ніж залежність від газу. Ні підприємства, ні об’єкти соціальної сфери, ні житловий фонд не зможуть існувати без електроенергії.

Атомна енергетика не здатна забезпечити сталим чином споживачів електроенергії в Україні. Тільки но ми знищимо українську теплову енергетику, ми станемо політично-залежними від інших країн.

Маємо надію, що Ви особисто втрутитеся в цю ситуацію і не дозволите знищити українську теплову енергетику, та врятуєте десятки міст, на території яких  розташовані та на даний час працюють електростанції та шахти.

Прийнято 31 сесією Ладижинської міської ради 7 скликання».

Джерело: ladyzhyn.news

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *