Науковим проривом року став перший в історії знімок тіні чорної діри – Science

Новини Світу

Знімок тіні надмасивної чорної діри в центрі галактики М87 був визнаний американським журналом Science головним науковим проривом року. Про це пише Esquire.

Зазначається, що фотографія була зроблена за допомогою комплексу Event Horizon Telescope, який являє собою віртуальну обсерваторію-інтерферометр, що об’єднує потужності декількох найбільш чутливих мікрохвильових радіообсерваторій світу.

Переможцем в номінації «Прорив року» за версією читачів журналу став «портрет» денисівської людини. Вчені змогли відтворити його вигляд після того, як знайшли та проаналізували фрагмент щелепи денисівця.

У список важливих відкриттів року також увійшли зроблені зондом New Horizons знімки карликової планети 2014 MU69, перші ліки від лихоманки Ебола і муковісцидозу, нові прориви в розробці ігрових видів штучного інтелекту.

А от головними науковими розчаруваннями року стали різке зниження чисельності птахів на території Північної Америки, епідемії кору на Мадагаскарі, в США, Демократичній Республіці Конго і в Україні, які пов’язані з тим, що люди масово відмовляються від вакцинації, а також пожежі в Амазонці та небажання політиків з багатьох країн першого світу боротися з глобальним потеплінням.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *