У Вінниці відкрилась виставка «Українсько-польські відносини в 1917-1921 роках»

Новини Вінниці

Сьогодні, 16 грудня, у холі Вінницької міської ради відбулось відкриття виставки архівних документів «Українсько-польські відносини в 1917-1921 роках: інституційна історія, етап становлення».

Слова вдячності усім, хто долучився до створення виставки, висловив директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

– Від усієї культурної та історичної спільноти міста висловлюю слова щирої вдячності за те, що сьогодні у серці Вінниці розташована, нехай на декілька дні, така дорогоцінна історична виставка, історична мекка великих дат, великих відносин і великих стосунків.

Виставка створена Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин у співпраці з Польським інститутом у Києві, Державною архівною службою України та Генеральною дирекцією польських архівів. Експозиція присвячена 100-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Польщею. Зокрема, в ній йдеться про союз Петлюри та Пілсудського, польські представництва в Одесі та Києві, українські дипломатичні місії та консульство в Гданську. А також – про перші економічні та культурні зв’язки двох держав. Виставка діятиме впродовж трьох днів. На офіційному відкритті були присутні директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен, Генеральний консул Республіки Польща Дамян  Цярціньскі.

– Ми сьогодні можемо прочитати надзвичайно цікаві документи, які тут презентовані. Виставка цікава не фотографіями, а, власне, своєю змістовністю, – зазначив пан Цярцінські.-  Декілька документів, які я встиг подивитись, –  надзвичай цікаві, оригінальні. Їх рідко можна побачити. Коли ми говоримо про той період наших відносин, те, що ми презентуємо це в Вінниці –  символічно, тому що Вінниця була однією зі столиць УНР того часу, і польсько-українські відносини мали свою реалізацію.

Упорядником виставки є Ірина Матяш – Директор Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, провідна наукова співробітниця Інститут історії України НАН України.

Ми щойно повернулися з великого туру Польщею, де доктор історичних наук Юрій Легун розповідав на конференції про зустріч Петлюри і Пілсудського у Вінниці, – каже Ірина Матяш. –  І польська сторона була зацікавлена взяти участь у тих заходах, які могли б бути у Вінниці, присвячені цій темі. Хочу висловити величезну вдячність українським архівістам, які дуже толерантно ставляться до підготовки подібних виставок. Очевидно, що вивчати історія без архівів просто неможливо.

Нагадаємо, що ознайомитись з архівними документами, представленими на виставці, вінничани зможуть до 18 грудня включно.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *