Понад 1 000 гектарів лісів Вінниччини з’їдають комахи-шкідники

Новини Вінниці

Працівники державної лісової охорони держпідприємств лісового господарства Вінниччини зафіксували на території області великі масштаби ураження лісових масивів шкідливими комахами. Осередки шкідників лісу виявлені на загальній площі 1273 га.

Як зауважують в обласному управлінні лісового та мисливського господарства, найбільше від шкідників потерпають хвойні дерева. Причиною ж поширення комах лісівники називають кліматичні зміни.

  • На жаль, лісівники Вінниччини змушені константувати той факт, що у нас практично зникає ялина звичайна. Дорослих насаджень цієї лісової породи майже не залишилось, що є результатом глобальних змін клімату, сприятливих для розмноження короїдів, та зниженням рівня грунтових вод, що теж негативно впливає на стан хвойних насаджень, які мають поверхневу кореневу систему. За останнє десятиліття всихання ялини європейської від жука-короїда охопило близько 1 тис. га лісів Вінниччини (майже 40 відсотків від усіх ялинових деревостанів), всихання сосни звичайної охопило близько 100 га.
    Значні осередки непарного шовкопряда виявили у Вінницькому (282 га) та Крижопільському лісгоспах (63 га). Це листогризучі шкідники, які теж активізувались останніми роками. Вони з’їдають листя та молоді пагони дерев і стримують нормальний ріст та формування правильної крони. А ще значну площу лісів Вінницького лісгоспу вразив червонохвіст (зафіксовано 604 га осередків ураження). Ця гусінь теж полюбляє харчуватися листям основної лісоутворюючої породи наших подільських лісів – дуба звичайного.
    Лісопатологи стверджують, що комахи-шкідники завжди існували у цілісній біомистемі лісу як невід’ємна ланка. Але сьогодні зміни клімату сприяють їхньому активному розмноженню. Зазвичай шкідник дає дві генерації за період, а в умовах подовженого літа – до 5 генерацій! Кліматичні зміни призводять до аномальних природних явищ (льодолам, буревій, посухи сприяють виникненню пожеж). Все це у сукупності зі зниженням ґрунтових вод, зміною гідрорежиму ґрунту зменшує стійкість лісів і здатність чинити опір патогенам. Приміром, ослаблена сосна не захищається смолотечею від верхівкового короїда і всихає. А короїд харчується, розмножується і разом із
    потомством переселяється на сусідні дерева, – повідомляють в установі

Для боротьби із шкідниками застосовують, зокрема феромонні пастки та найтування. Також лісівники «допомагають» природним ворогам шкідливих комах: встановлюють шпаківні та синичники, висаджують фруктові дерева, що приваблюють птахів, а також  розселяють та охороняють мурашники.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *