Обережно – шахраї! У жителя Вінниччини вимагають погасити 15 кредитів, яких він не брав

Новини Вінниці Статті Топ

Шахраї з легкістю через Інтернет можуть оформити на вас чи ваших родичів кредит, а дізнаєтеся ви  про це лише за кілька місяців, коли почнуть телефонувати  колектори. Щоб взяти на вас позику, злодієві достатньо кількох хвилин розмови  по телефону…

На Вінниччині жертвою шахраїв став Олег Андрійчук, житель села Яришівка.  Нині його тероризують колектори, вимагаючи повернути кредитний борг. А почалося все з телефонного дзвінка…

  • Чи ви берете справді зараз кредит?зателефонував чоловікові якійсь невідомий.
  • Ні, я, взагалі, зараз  знаходжуся в громадському транспорті, – відповів пан Олег.
  • Значить, це на ваші дані хочуть взяти кредит,повідомив незнайомець.

Ця розмова стала фатальною для Олега Андрійчука. Аферистам він назвав чотири цифри з повідомлення, яке отримав на телефон. Цієї ж миті шахраї оформили на Олега 15 кредитів в різних інтернет-компаніях. Та дізнався чоловік про це вже від колекторів.

  • Останні півтора місяці приблизно мені на телефон йдуть конкретні погрози, розповідає Олег Андрійчук. – Кажуть, що я винен  142 тисячі.

І вранці, і  пізно ввечері телефони рідних пана Олега не замовкали. Колектори доводили до сказу: вимагали повернути гроші, але радили до поліції не звертатись.

За словами Олени Христофорової, мами  Олега Андрійчука,  телефонні співрозмовники погрожують, мовляв, якщо напишете заяву до поліції, почнеться розслідування, і буде вам стаття за шахрайство, то можете  сісти в тюрму.

Колектори дістали все село: щодня дзвонять в сільраду, школу та сусідам.

Колектори не залишають у спокої навіть сусідку пана Олега Яну Яворську. Жінці телефонують і кажуть: «Будь ласка, поговоріть з Андрійчуком, бо він винен таку-то суму, хай вони вирішать ці питання в банку».

Такі колектори, зазвичай, вдаються до будь-яких методів.  Вони телефонуватимуть близькім і рідним «боржника»,  сусідам та роботодавцям. А ще розклеюють оголошення із фото у районі, де мешкає «боржник»,  погрожують, що заберуть квартиру, машину чи дорогу техніку.

Адвокати ж знають, що такі дії –  це кримінал, бо колектори не мають права погрожувати та телефонувати сусідам чи близьким.

Так, адвокат Володимир Білан радять писати заяву до поліції:

  • При цьому треба повідомити стягувача або особу, яка має претензії до боржника про те,  що розпочате досудове слідство,  і про те, щоб були зупинені нарахування будь-яких відсотків. 

В інтернет-компаніях, які дають онлайн кредити,  працюють професіонали, говорять адвокати.

Адвокат Роман Корченюк,  пояснює:

  • Не  секрет, що є можливість придбати будь-які бази даних, з’ясувати коло зв’язків особи. А потім тиснути через них, навіть через сусідів. У цих колекторських компаніях часто працюють колишні працівники поліції, що знову ж таки робить ефективним вибивання коштіві з людей, навіть якщо вони не брали ці гроші.

Володимир Василик,  начальник Гніваньського відділу поліції  радить жертвам шахраїв:  – Якщо ви цей кредит  не брали, а вам будуть іти певні погрози або вимоги повернути гроші,  обов’язково звертайтеся до поліції. Не піддавайтеся  на психологічний тиск. Якщо справу доведуть до суду – ви її обов’язково виграєте.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *