Європа і США хочуть разом привезти на Землю рештки життя з Марсу

Новини Світу

Інженери планують зібрати каміння на Марсі й привезти зразки на Землю в рамках одного з найбільш складних автоматизованих космічних проектів. Схема, яку розробили спільно Європейська космічна агенція з NASA, передбачає використання роботів-марсоходів, які будуть шукати каміння з вмістом залишків колишнього марсіанського життя.

Як пише The Guardian, знахідки будуть підняті з планети у відкритий космос, де автоматизований космічний корабель підбере їх. В кінцевому результаті марсіанські породи з рештками життя повинні будуть приземлитися в пустелі штату Юта. 500 грамів марсіанських зразків ґрунту і каміння між собою розділять вчені з усього світу.

NASA нещодавно схвалила таку місію, яка буде коштувати мільярди доларів. А міністри науки країн-учасниць Європейської космічної агенції проведуть спеціальну зустріч цього тижня у Севільї, щоб вирішити, чи підтримують вони місію.

  • Повернення зразків з Марсу – це ключова частина нашої майбутньої програми дослідження. І я дуже сподіваюся, що європейські міністри науки підтримають це. Однак, ми повинні розуміти, що кожен крок місії буде надзвичайним викликом, – сказав генеральний директор Європейської космічної агенції Ян Вюрнер.

Вчені хочуть дослідити марсіанське каміння, оскільки вважається, що мільярди років тому червона планета була схожою на Землю. Її атмосфера була товстою, а на поверхні текла вода. Сьогодні Марс втратив більшу частину своєї атмосфери. Тож вчені хочуть знати, чи існувало життя на планеті раніше. Саме тому вони будуть шукати в породах скам’янілих мікробів.

  • Місія передбачає надзвичайно складну черговість маневрів. А отже існує багато можливостей для помилок. Однак, якщо ми хочемо знайти докази, що на Марсі було життя, нам доведеться щось таке зробити. Зусилля будуть виправдані, – сказав астробіолог з Вестмінстерського університету Люїс Дартнелл.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *