Українські науковці вперше за 20 років отримають власне судно для дослідження Антарктиди та океану

Новини України

Уряд виділив кошти для закупівлі наукового океанського судна льодового класу для потреб українських науковців.

Як повідомляється на сайті МОН, відповідне рішення було ухвалено Кабміном сьогодні, 20 листопада. Наголошується, що купівля судна стане початком відродження океанського наукового флоту України.

В МОН очікують, що угоду про придбання судна буде укладено до кінця 2019 року, а 2020-го відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором. На придбання корабля Уряд виділив до 252 млн гривень.

Міністр освіти і науки Ганна Новосад зазначила, що зараз якраз завершується підготовка програми полярних досліджень України на 2021-2030 роки, де вже буде врахована наявність власного судна

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця ХХ століття Україна не має суден необхідного класу, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані та надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції «Академік Вернадський».

  • Власне сьогодні майже 20 років з часу останнього самостійного наукового рейсу України в Південному океані (2000-2001 рр.). Для обслуговування нашої станції ми щороку фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження тривалий час взагалі не вели, лише минулого року почали дещо робити з борту риболовних суден, які звісно ж не є повноцінними “плавучими лабораторіями, – зазначив він.

За словами науковця, купівля власного судна і відновлення рейсів надзвичайно посилюють наукові можливості України.

Наголошується, що відновлення рейсів також є актуальним з точки зору політики та економіки. Адже Україна має міжнародні зобов’язання щодо вивчення Південного океану і веде там риболовний промисел.

Україна – одна з 30 країн, яка має постійну станцію в Антарктиці, що функціонує цілий рік. Щороку на станцію “Академік Вернадський” вирушає річна експедиція, до якої входять вчені і технічний персонал. Під час антарктичного літа проводяться сезонні експедиції.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *