Працівники «Вінницяміськтеплоенерго» пройшлися по домівках боржників

Новини Вінниці

Станом на 19 листопадавінничани боргують КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» близько 100 мільйонів гривень. Рівень розрахунку населення  за послуги, спожиті в жовтні, лише 42 % від нарахувань, – повідомляє пресслужба підприємства. Більша частина несплачених нарахувань – це борг споживачів за попередні періоди.  

Сьогодні, 19 листопада, «Вінницяміськтеплоенерго» влаштувало обхід по домівках вінничан, які мають чималі борги. Боржникам нагадують, яку суму вони заборгували за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання та закликають якомога швидше сплатити рахунки. Якщо ж у боржників немає можливості сплатити всю суму одразу, представники підприємства розповідають про можливість реструктурувати заборгованість. Для цього потрібно укласти договір з КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго». Головна умова при реструктуризації – одразу сплатити 30% від усієї суми, решту  необхідно буде сплатити частинами протягом визначеного періоду. Крім цього, обов’язково необхідно сплачувати поточні нарахування.

Нині  на підприємстві укладено 375 договорів на реструктуризацію заборгованості на загальну суму 4 мільйона  557 тисяч гривень.

Пресслужба нагадує, що в разі вирішення питання заборгованості в судовому порядку, боржникам може загрожувати низка санкцій:

  штрафи:  відповідно Постанови Кабінету Міністрів України №630 штрафні санкції нараховуються у розмірі 3%: якщо сума заборгованості, для прикладу, 5 000 грн., відповідно штраф буде  – 150грн.  У декого суми заборгованості перевищують 10 000 грн. Для таких боржників розмір штрафних санкцій відповідно дорівнюватиме 300 грн і вище відповідно до суми боргу. Є такі боржники, штрафи яких перевищують 8 000 гривень.

•  судовий збір: при подачі позовної заяви до суду позивач  (в даному випадку теплопостачальне підприємство) сплачує судовий збір. Після прийняття рішення судом на користь позивача судовий збір стягується з боржника. З 1 січня 2019 року відповідно до Закону України “Про судовий збір”  мінімальна ставка судового збору становить 1921 гривню (1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

•  виконавчий збір: після прийняття судом рішення про стягнення з боржника заборгованості, справа передається в органи державної виконавчої служби (ДВС). Відповідно до Закону України «Про державне провадження» з боржника стягується виконавчий збір – 10% від суми боргу, що підлягає стягненню.

Крім того, боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми.

•  заборона виїзду та арешт майна: до боржників може бути застосовано заборону виїзду за кордон та накладено арешт на все рухоме та нерухоме майно.

•  внесення до єдиного реєстру боржників: якщо Ви не сплачуєте за послуги вчасно та в повному обсязі, то автоматично потрапляєте до даного реєстру https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors.

•  неможливість отримати субсидію: якщо матимете борг у розмірі 340 гривень прострочений більше, ніж на місяць, субсидію у вас заберуть.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *