Вінницькі науковці можуть безплатно користуватися спеціальною пошуковую системою

Новини Вінниці

Міністерство освіти і науки України запустило пошукову систему та базу даних наукових цитувань для науковців. Про це повідомляє  пресслужба МОН.

Пошукова система Open Ukrainian Citation Index (OUCI) допомагає вченим шукати наукові документи та аналізувати цитування науковців.

  • Наразі це тестовий запуск сервісу – тобто ми чекатимемо від цільової аудиторії фідбек і побажання щодо удосконалення. Здорова критика – це завжди класно, й ми відкриті до пропозицій, – наголосив перший заступник Міністра освіти і науки Юрій Полюхович.

В систему дані надходять від більшості провідних наукових видавництв світу. На відміну від інших подібних іноземних баз даних українська є безкоштовною та відкрити для всіх. Як зазначив керівник проекту заступник директора Державної науково-технічної бібліотеки (ДНТБ) Сергій Назаровець,наповнення української бази відбувається прозоро і вона є захищеною від маніпуляцій з цитуваннями. За його словами, в системі OUCI пошук відбувається лише серед видань, які представлені в базах даних Scopus, Web of Science Core Collection, Переліку наукових фахових видань України (категорії А та Б).

Як зазначив Генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус, ідея створити українську пошукову систему для науковців з’явилася навесні минулого року. Гроші на розробку проекту виділили в межах стандартного фінансування наукової діяльності ДНТБ.

  • Я хочу акцентувати увагу на першому слові індексу – “open”. Зараз у світі активно розвивається Ініціатива відкритих цитувань, і, по суті, OUCI – це крок України до інтеграції у світову наукову спільноту, адже він якраз і побудований на відкритих цитуваннях. Ми лише зробили аналітичну надбудову на відкритих даних із Crossref. І даємо нашим вченим можливість більш зручного доступу до цієї інформації та її аналізу. А вже з якою метою їх використовувати, вирішує сама наукова спільнота: наприклад, це може бути додатковий інструмент перевірки на плагіат, – зазначив Чеберкус.

Наразі у базі знаходяться 109 публікацій з усього світу, зокрема – метадані від 1 329 українських видань.

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *