Особливості планування регуляторної діяльності вивчали представники ОТГ у Вінницькому ЦРМС

Новини Вінниці

Семінар « Місцеві податки у 2020 році. Планування регуляторної діяльності» організували фахівці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою» для представників фінансових підрозділів ОТГ Вінниччини.  Під час навчальної зустрічі учасники однайомились із методами запровадження якісних регулювань господарської діяльності на місцевому рівні, з особливостями прийняття регуляторних актів ОТГ та отримали практичні рекомендації щодо підготовки АРВ та М-Тесту. Про це розповіли спікери семінару:  Олеся Данілова – завідувачка Сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області та Наталія Рудик – спеціаліст Сектору.  Модератором та спікером семінару виступила Інна Святна – радниця Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів.

Керівник Вінницького ЦРМС Олег Левченко звернув увагу працівників виконавчих органів  місцевого самоврядування на необхідність посилення кадрового потенціалу, що зумовлено подальшим поступом реформи з децентралізації та  набуванням ОМС нових повноважень, в тому числі й у сфері  місцевих фінансів.

У ході семінару представники громад області  обговорили питання процедури складання планів регуляторної діяльності органами місцевого самоврядування на 2019 рік та надання методичної допомоги регуляторним органам  в частині дотримання вимог чинного законодавства при здійсненні планування регуляторної діяльності.

  • Кожна ОТГ має забезпечити дотримання принципів державної регуляторної політики, зокрема принципу передбачуваностірегуляторної діяльності шляхом здійснення планування діяльності з підготовки проектів регуляторних актів. Дотримання принципу передбачуваності – це послідовність регуляторної діяльності ОТГ, що дозволяє суб’єктам господарювання здійснювати планування своєї діяльності та є запорукою забезпечення права участі бізнесу у прийнятті рішень органів місцевого самоврядування, які стосуються господарської діяльності,– зазначила Олеся Данілова.

Під час практичної частини семінару учасники навчилися визначати проблему та цілі регулювання, розраховувати витрати суб’єктів підприємницької діяльності, держави та громадян на прикладі запропонованого регулювання.

Наталія Рудик охарактеризувала найбільш типові помилки, яких припускаються регуляторні органи під час здійснення регуляторної діяльності та проведення аналізу регуляторного впливу, зокрема в частині регуляторних актів, що регулюють питання дозвільної системи у сфері господарської діяльності. Експерти звернули увагу на  наслідки ігнорування законодавства у сфері регуляторної діяльності.

На семінарі було також обговорено  питання  дотримання органами місцевого самоврядування області вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» при прийняті власних рішень.

Інна Святна підкреслила, що з огляду на впровадження средньострокового бюджетного планування,  сьогодні, фактично, планується бюджет на тривалий  період, адже  схвалені рішення про місцеві податки лягають в основу бюджетів 2020-2022рр.:

  • ОТГ повинні врахувати, що   встановлення оптимальних ставок місцевих податків  – це  джерело наповнення  бюджетів, але одночасно вони повинні  забезпечувати розвиток бізнесу на території громад. Саме для цього існують регуляторні процедури, якими передбачено встановлення оптимальних ставок податків через обговорення та прийняття  рішень, що влаштують і громаду, яка буде тримувати  якісні послуги , і бізнес, що отримуватиме прибуток та сплачуватиме податки до бюджету. За останні два роки якість рішень суттєво покращилась, але  потрібно уважно підходити до термінів прийняття рішень та встановлення податкових ставок за нормами законодавства. Кожна громада має свою специфіку, але, наприклад,  практика продажу прав на земельну ділянку під час торгів показала, що  бізнес готовий платити набагато більшу ставку, ніж сьогодні встановлено органами місцевого самоврядування..

Експертка  зауважила, що  ОТГ повинні бути готовими до  подальшої  адміністративно-територіальної реформи, враховувати рішення, прийняті громадами, які доєднаються до ОТГ в процесі децентралізації, а також  зважити на всі фактори наповнення місцевих бюджетів, в тому числі і через відповідні регуляторні акти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *