Вінницькі лісівники заготували сотні тонн кормів для зимової підгодівлі диких звірів

Новини Вінниці

Лісові господарства Вінниччини заготували тонни «смаколиків» для підгодівлі диких звірів. В обласному управлінні лісового та мисливського господарства зазначають: запаси стануть у нагоді тваринам під час холодної зими.

Загалом лісівники заготовили 200 тонн сіна, понад 100 тис. шт. гіллячкового корму, приблизно 200 тонн кукурудзи в качанах, 150 тонн зерна ячменю, вівса та зерновідходів, коренеплодів – майже 140 тонн, а для мешканців вольєрів – додатково гарбузи, жолуді, люцерну та силос.

  • Піклування про мисливську фауну напряму впливає на збільшення популяції лісових мешканців. А достатня кількість кормової бази ще й покращує умови мешкання видів, стримує їх від міграції, тому підгодівля дичини у зимовий період – обов’язкова у всіх мисливських угіддях наших держпідприємств, – розповідає завідувач сектору мисливського господарства Вінницького ОУЛМГ В.А.Мельник. – Підгодівля диких тварин розпочинається у зимовий період – як правило, тоді, коли випадає перший сніг, і триває 100-112 днів. Лісівники підгодовують дичину, викладаючи заготовлені корми в годівниці та на підгодівельні майданчики. Така допомога дозволить звірині успішно перезимувати, адже зима – найважча пора року для диких мисливських тварин. Різко погіршуються умови добування корму, у морозні зими це призводить до підвищення смертності або надмірного виснаження диких тварин.

Провізією лісгоспи запасаються самостійно, витрачаючи власні засоби та кошти. Як інформують в управлінні, держава не фінансує ані лісове, ані мисливське господарство. За винятком ДП «Хмільницький лісгосп», який отримує щороку кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища для охорони й догляду за червонокнижними зубрами (цього року – 300 тис. грн.).

До того ж, лісівники обладнують спеціальні місця для харчування дичини: годівниці та підгодівельні майданчики. А ще працівники лісгоспів взимку не лише розвозять кормові смаколики автомобілями чи на коні з возом, а й прочищають дороги і для себе, і для дичини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *