Біогазові проекти МХП – приклад екологічної та соціальної відповідальності

Новини Вінниці Топ

У рамках міжнародної виставки ефективних рішень для агробізнесу «АгроКомплекс 2019» минулого тижня у Київському МВЦ відбувся Другий міжнародний форум біоенергетичних технологій та альтернативної енергетики в агробізнесі  AgroEnergyDay 2019. Організатори форуму –  Київський міжнародний контрактовий ярмарок та Біоенергетична асоціація України, а проходить він за підтримки ГС «Глобал 100РЕ Україна».

Головна мета форуму – забезпечення ефективної комунікації для просування «зелених» енергетичних технологій в агробізнесі та широке залучення цільової аудиторії.

Використання технологій відновлюваної енергетики та необхідність просування біоенергетичних рішень в українському агробізнесі обговорили представники аграрних компаній, харчової промисловості, органів державної влади, фінансових установ, науковці та експерти.

Зокрема, про досвід ПрАТ «Миронівський хлібопродукт» в реалізації проектів відновлюваної енергетики під час форуму розповів начальник відділу енергоінновацій МХП Дмитро Мельник у доповіді  «Біогазові комплекси: соціально відповідальний бізнес чи модний тренд?».

МХП – це не тільки ключова компанія аграрного сектору України, а й лідер в біогазовій галузі. Використання відновлюваних джерел енергії – одне із пріоритетних завдань для МХП.  Біогазові проекти МХП – це суттєвий вклад в енергетичну незалежність компанії та її екологічну відповідальність. Компанія з 2013 року експлуатує біогазовий комплекс ПрАТ «Оріль-Лідер» потужністю 5,5 МВт у Дніпропетровській області. На стадії запуску в експлуатацію знаходиться також перша черга комплексу «Біогаз Ладижин» потужністю 12 МВт. До слова, цей біогазовий комплекс із переробки курячого посліду буде найбільшим в Європі.

За інформацією Дмитра Мельника, реалізація біогазових проектів дозволяє агроіндустріальному холдингу МХП ефективно утилізувати відходи виробництва, генерувати чисту зелену енергію, сприяти суттєвому скороченню викидів парникових газів та виробляти екологічно чисті органічні добрива, які мають властивість відновлювати родючість ґрунтів. Біогазові технології в МХП – це важливий елемент та практичний приклад реалізації концепції циркулярної економіки та сталого підходу до ведення бізнесу.

Поки у світі циркулярна економіка – це лише нова тенденція, для МХП – це вже реальність.

Відповідно до дослідження провідної міжнародної консалтингової компанії «Bain and Company», лише 10% компаній на глобальному рівні почали перехід до сталого підходу ведення бізнесу. Екологічна відповідальність, ресурсоефективність, раціональне управління відходами, виробництво та використання зеленої енергії, а також скорочення викидів це реальні елементи переходу МХП до моделі стійкої та циркулярної економіки.

Крім того, біогаз, що застосовується у виробництві електричної та теплової енергії, замінює собою викопні енергоносії, такі, як вугілля, природний газ і нафта, використання яких спричиняє велику кількість парникових викидів.

Загальний обсяг заміщення природного газу за рахунок виробництва зеленого тепла на біогазовому комплексі «Оріль-Лідер» становить понад 5,4 млн куб.м. Загалом, за період експлуатації (з 2013 року) біогазового комплексу ПрАТ «Оріль-Лідер»  у Дніпропетровській області було отримано екологічний ефект у вигляді скорочення викидів парникових газів на близько 500 000 т СО2-еквіваленту.

Після виходу на повну потужність першої черги комплексу «Біогаз Ладижин» можна буде отримати скорочення викидів парникових газів на орієнтовно 100 000 т СО2-еквіваленту щорічно, а після повної реалізації 2-х черг біогазового комплексу – до 200 000 т СО2-еквіваленту щорічно.

Приклад агроіндустріального холдингу МХП – це не тільки шлях до  досягнення енергетичної незалежності за рахунок чистої енергії, а й значний внесок у зниження викидів парникових газів, поліпшення  родючості  ґрунтів та збереження довкілля.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *