Від трьох до семи: як Вінниччину «ділили» на повіти

Новини Вінниці Топ

Представникам громад Вінниччини, фахівцям Центру розвитку місцевого самоврядування, місцевим депутатам та посадовцям представили чотири варіанти майбутнього адміністративного устрою області. Під час «презентації», що відбулась сьогодні, 5 листопада, в режимі круглого столу, провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень Віктор Борщевський зазначив, що в результаті реформи Вінниччина буде поділена на 3-7 повітів.

Як пояснив фахівець, старий «радянський» тип районування вже не витримує вимог часу і не відповідає економічним зв’язкам, що склалися в регіоні. До того ж, адміністративна реформа необхідна задля усунення «дублювання» функцій ОТГ і районних рад, яке спостерігається сьогодні. Очікується, що на повіти ляже передусім функція з надання адміністративних послуг громадянам.

Повіти у межах госпітальних округів

Відповідно до першого із запропонованих паном Борщевським планів адміністративного устрою Вінниччини, райони області можна «укрупнити» до меж госпітальних округів. Таким чином будуть утворені Вінницький, Ладижинський, Могилів-Подільський та Тульчинський повіти.

За такого територіального поділу мешканцям повітів буде простіше отримувати медичні послуги, водночас з тим в умовах «госпітального розмежування» Вінницький повіт займе більшу частину області та «акумулює» у своїх межах 60% її населення. Таким чином, інші повіти будуть «ображені» демографічно і територіально.

«Міністерська» версія

Інший варіант «укрупнення» районів розробили у Міністерстві регіонального розвитку. Він передбачає створення на теренах Вінниччини трьох повітів: Вінницького, Могилів-Подільського та Ладижинського.

Однак, такий адміністративний поділ має схожі із попереднім варіантом проблеми: Вінницький повіт знову-таки «забере собі» 60% мешканців області.

Пропозиція Каліушка

Третій проект поділу Вінниччини на райони запропонував експерт Ігор Каліушко. На його думку, область доцільно поділити на шість повітів: Вінницький, Козятинський, Жмеринський, Ладижинський, Немирівський та Могилів-Подільский.

В експертному середовищі таку модель вважають цілком життєздатною, однак таку кількість повітів буде важко погодити. В уряді передбачають утворення з 27 районів області лише трьох повітів.

Експертна думка

Четвертий варіант районування був розроблений групою експертів з регіональної політики. Спеціалісти «розділили» область на чотири повіти: Вінницький, Іллінецький, Могилів-Подільський та Тульчинський.

Такий адміністративний устрій, на думку Віктора Борщевського, є оптимальним для сьогоднішньої Вінниччини.

Учасники обговорень зауважують: реалізувати той чи інший план втілення адміністративної реформи можна буде лише після того, як Верховна Рада «проголосує» необхідні законодавчі акти. Поки ж всі ці ідеї залишаються «на папері».

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *