За десять років кількість сміттєзвалищ на Вінниччині скоротиться до 37

Новини Вінниці

До 2030 року на Вінниччині планують скоротити кількість звалищ твердих побутових відходів із 741 до 37 та об’єднати їх в єдину мережу. Такі заходи передбачені Регіональним планом управління відходами, який обговорили представники ОДА, обласної ради та місцевих громад на зустрічі із делегацією швейцарсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

У DESPRO зазначають: Регіональні плани управління відходами – єдине правильне рішення для областей.

  • Виробляючи від 350 до 500 тисяч тонн відходів усіх типів за рік, Вінниччина має невтішну та навіть загрозливу екологічну ситуацію. Як і в цілому в Україні, частина відходів осідає на полігонах, які давно перевантажені й працюють з порушенням екологічно-санітарних норм. Решта опиняється на стихійних звалищах, які є практично в кожному селі. Громади, переважно, ще далекі від розуміння особистої відповідальності за вироблення сміття,йдеться у повідомленні на сайті обласної ради

Також експерти DESPRO презентували очільникам об’єднаних територіальних громад карту з варіантами розподілу Вінницької області на кластери – території, у межах яких можна максимально оптимізувати всі витрати, скоординувати логістику й технологічні рішення. Кластер має об’єднати кілька районів чи ОТГ області, де проживає щонайменше 150 тис. людей, які утворюють принаймні 50 тис. тонн відходів за рік. Кожен кластер матиме полігон, що відповідатиме необхідним вимогам і враховуватиме вплив на довкілля. Тут будуть локалізовані сміттєсортувальна лінія, перевантажувальна станція, діятимуть єдина чи скоординована система збирання та вивезення відходів і, як варіант, тарифна політика. Таких об’єднань у Вінницькій області може бути 5-6.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *