У Вінницькому музеї показали скарби сарматського царя – завойовника Ольвії

Новини Вінниці Топ

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї, сьогодні, 30 жовтня, показали чи не найцінніші експонати закладу: найстаріші зі знайдених в Україні золоті прикраси, датовані 15 ст. до н.е, та золото з поховання сарматського царя Енісмея. Коштовностями дали помилуватись  учасникам координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові облради.

Найдавніші прикраси, датовані добою бронзи, були знайдені у 80-х роках на території Гордіївського курганного могильника. У музеї говорять, що у них явно були поховані представники еліти тогочасного суспільства. На жаль, ці кургани були пограбовані ще в давнину і археологам «лишилось» лише те, що свого часу не помітили крадії.

  • Кургани пограбували щу у пятнадцятому – десятому столітті до нашої ери, незабаром після того, як вони були насипані. Те, що ми бачимо – лише крихти з того, що в них могло бути, – розповів екскурсовод  

Колекція сарматського золота, каже екскурсовод, відноситься до І століття нашої ери. Речі належали царю Енісмею та його супутниці, разом з якою його і поховали. Знайшли поховання  у 1984 році біля села Пороги Ямпільського району. Встановити, що у розораному кургані покоїться саме Енісмей було не важко, адже на мечі, золотій гривні та на інших знайдених у могилі предметах знаходилась тамга – його «особиста печатка». До речі, гривню – нагрудну прикрасу у вигляді жгута з кількома дисками, сармати використовували замість корони.

  • Якби царською «печаткою» надумав скористатись хтось інший, окрім самого царя, йому, за традицією сарматів, було б дуже не добре. Напевно, для нього це завершилося б страшною смертю, тому сумнівів, що у могилі саме Енісмей немає, – пояснив екскурсовод

Колекція речей Енісмея входить у топ-десять найбільших відкриттів археології, зроблених на території України і дуже відома за кордоном.

Сам сарматський цар за життя прославився тим, що підкорив античне місто-державу Ольвію, яке знаходилось на території сучасної Миколаївської області.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *