У Тульчині на мистецькому фестивалі співатиме хорова капела, заснована Леонтовичем 100 років тому

Новини Вінниці Топ

Цьогоріч проєкт «Ревіталізація Музею-квартири М. Д. Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивно-комунікативних просторів», поданий Тульчинськими РДА та міськрадою на конкурс  – «Малі міста – великі враження»,  став одним із переможців. І ось, 16 листопада Тульчин запрошує гостей на перший фестиваль «Від Щедрика до Carol of the Bells».

Директорка Українського центру культурних досліджень, авторка програми «Малі міста – великі враження» Ірина Френкель розповідає:

  • Фестиваль «Від Щедрика до Carol of the Bells» –  завершальний етап проекту.  Він проводиться вперше, і, сподіваємося, стане подією щорічною й ще одним брендом міста поряд із OPERAFEST TULCHYN.  Назва фестивалю – це авторська назва проєкту молодої науковиці Тіни Пересунько, яка з 2015 року досліджує тему Культурної дипломатії УНР  і «Щедрика» як «м’якої сили» України. Програмою фестивалю  передбачається проведення науково-практичної конференції «Щедрик – мистецький арсенал України» за участі музикознавців та фольклористів. А також, безпосередньо,  мистецькі  заходи. Безумовно, родзинкою дійства стане виступ хорової капели ім. М.Д. Леонтовича (Тульчин, керівник колективу Любов Грушко). Колектив було засновано в 1919 році Миколою Леонтовичем. За 100-річну історію капелою  керували М.Покровський, М.Гриневич, Б. Воскобойніков, М.Цинар, Р. Скалецкий, та інші. Історія хору – це невід’ємна частина історії культури Поділля та й усієї України.

Учасниками концертної програми фестивалю стануть також інші відомі та популярні в Україні та за її межами творчі колективи. Коротко про кожний із них.

Народна жіноча хорова капела «Соломія» ( художній керівник та диригент – Назарій Давидовський) – лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів, переможець шоу «Голос країни» та фіналіст шоу «Х-фактор». Це студентський колектив та творча майстерня, яка діє на базі факультету дошкільної освіти і музичного мистецтва Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу. Репертуарна палітра – від духовної музики А.Веделя, М.Березовського  до джазу та обробок українських народних пісень в електронному стилі. До речі,  саме хорова капела «Соломія» наприкінці 2016 року заснувала всесвітній флешмоб #Щедрик100challenge, який об’єднав тисячі виконавців з різних країн світу.

Хор Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» Хмельницької філармонії (художній керівник –Степан Дробіт), заснований у 1938 році як хорова капела. Нині –  універсальний колектив,  що майстерно єднає національні традиції з сучасними мистецькими експериментами. Репертуар колективу – від старовинних козацьких пісень до оригінальних авторських композицій і сміливих творчих ініціатив, зокрема – участь у постановках опер: «Назар Стодоля» К. Данькевича, «Чарівна флейта» В.А. Моцарта, «Богдан Хмельницький» К. Данькевича та  «Ярослав Мудрий» Г. Майбороди.

Зі Львова до Тульчина приїде Ukranian Festival Chore з програмою «Леонтович. Ukrainian LIVE» (диригенти хору – Іван Остапович, Віктор Пилипишин, Ірина Кисельчук). Хор засновано музичною агенцією Collegium Management у 2016 року. Колектив спеціалізується на виконанні маловідомої української та світової музики. Він здійснив записи для британського лейблу “Toccata Classic”.

Народна академічна хорова капела Сумського державного педагогічного університету імені А.С.Макаренка (диригент та художній керівник, заслужений діяч мистецтв України Іван Заболотний), заснована у 1996 році. Нині серед співаків  капели є й  іноземні студенти.

Державна чоловіча хорова капела ім. Л. Ревуцького (м.Київ, художній керівник – заслужений діяч мистецтв України Володимир Курач)  – єдиний в Україні професійний академічний чоловічий хор, його називають «золотими голосами України». Репертуар хору складається з перлин церковно-слов’янської, класичної, народної української та зарубіжної хорової музики.

Крім суто музичного різнобарв`я, організатори фесту обіцяють гостям видовищне вогняне шоу,  програму пісочної анімації та  ярмарок смаколиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *