Один з найбільших астероїдів Сонячної системи виявився карликовою планетою

Новини Світу

Один з найбільших астероїдів Сонячної системи виявився карликовою планетою. Гігея, радіус якої становить лише 473 кілометри, — це четвертий найбільший об’єкт в поясі астероїдів, розташованому між Марсом і Юпітером.

Він сформувався під час великого зіткнення понад два мільярди років тому. Ті події призвели до утворення однієї з найбільших груп астероїдів, — пише Newsweek. Попри те, що Гігея була відкрита ще в 1849 році, за нею ніколи не спостерігали за допомогою систем з високою роздільною здатністю, щоб з’ясувати склад об’єкта або форму.

За допомогою «Дуже великого телескопа» (VLT) Європейської південної обсерваторії вчені на чолі з астрономом П’єром Вернацою з Лабораторії астрофізики Марселя виявили, що Гігея – сферичний об’єкт. А його склад подібний до того, який був виявлений у карликової планети Церера.

Щоб об’єкт визнали карликовою планетою, він повинен відповідати певним критеріям. Перш за все, він повинен обертатися навколо Сонця, не бути супутником планети й повинен бути оточений іншими скелястими фрагментами. Нарешті, об’єкт повинен бути досить великим, щоб набути сферичної форми під дією власної гравітації.

Вернаца і його колеги стверджують, що Гігея відповідає всім вимогам. А отже її потрібно перекласифікувати й перенести з категорії астероїдів у карликові планети. Якщо це станеться, Гігея стане найменшою карликовою планетою Сонячної системи.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *