Або «формула Поліщука», або «засуха»: вінницькі енергетики пропонують водоканалу компроміс

Новини Вінниці Статті Топ

На підприємстві «Вінницяобленерго», сьогодні, 22 жовтня, представили формулу врегулювання конфліктної ситуації із обласним водоканалом. Гендиректор обленерго Андрій Поліщук каже, що його підприємство готове реструктуризувати  водоканалу  борг  у розмірі 56 700 000 гривень , якщо самі боржники, а також обласна та міська рада, погодять запропоноване енергетиками компромісне рішення. В іншому випадку  «Вінницяоблводоканал» вже завтра знову відключать від електроенергії, а Вінниця залишиться без водопостачання.

Формула передбачає, що за допомогою коштів міської та обласної рад, у листопаді та лютому поточного року водоканал сплатить енргетикам по 5 200 000 гривень. Решту боргу «розіб’ють» на 22 платежі по 2 000 000 гривень. Таким чином, водоканал повністю розрахується за електроенергію у жовтні 2021 року.

  • За нашою формулою, протягом наступних двох місяців водоканал погасить ще десять мільйонів боргу, після чого ми погодимось реструктуризувати решту заборгованості на два роки. Оскільки обласна влада зможе виділити кошти лише з наступного року, маємо пропозицію: у цьому році гроші надасть міська рада, а наступного року перший квартал борг гаситиме область. Потім місто та область сплачуватимуть «паритетно», – говорить генеральний директор обленерго

За словами Андрія Поліщука, свою формулу він сьогодні представив голові ОДА Владиславу Скальському, який має обговорити її з міським головою та очільником обласної ради. Керівник підприємства наголосив: вони зовсім не хочуть, аби містяни сиділи без води, але будуть вимушені 23 жовтня відключити водоканал від енергопостачання, якщо порозуміння не вдасться знайти. Причина тому – серйозні збитки, які несуть енергетики через величезні борги «колег».

  • Нам потрібні гроші на підтримку електропостачальної інфраструктури міста. На сьогодні ситуація критична, якщо десь на мережі станеться серйозна аварія – нам немає за що проводити ремонт. Якщо не вдасться знайти паритетне рішення, ми будемо вимушені завтра «відключити» водоканал, – заявив пан Поліщук

Крім того, на підприємстві зауважують: не дивлячись на незручності, які чекатимуть на містян без водопостачання, вони не просто мають право, а забов’язані відключати боржників, про що мають роз’яснення Верховного Суду.

До слова, станом на вересень 2019  року заборгованість водоканалу перед АТ «Вінницяобленерго» складала 66 696 000 гривень. За рахунок дотацій, наданих обласною та міською радою, у жовтні боржники сплатили  енергетикам 10 000 000. Однак, 9 жовтня «обленерго» все ж  припинило подачу електроенергії колегам-«комунальникам», через що уся Вінниця на кілька годин залишилась без водопостачання. Обурені містяни, що вимушено лишились без води в оселях, 11 жовтня виходили на протест під стіни «обленерго».

На сьогодні борг водоканалу за спожиту електроенергію складає майже 57 000 000 гривень.

Додамо, що навіть погодження «формули Поліщука» не убезпечить Вінницю від «засухи». Енергетична компанія «Енера» також має претензії до водоканалу і просить «Вінницяобленерго» «знеструмити» його 24 жовтня через борг у розмірі 13 000 000 гривень.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *