У холі міськради демонструють картину «Визволення Вінниці 10 серпня 1919 року»

Новини Вінниці

У рамках проведення  четвертого Всеукраїнського фестивалю  «Вінниця – Столиця УНР», у холі міської ради експонують картину українського баталіста Артура Орльонова «Визволення Вінниці 10 серпня 1919 року».

Для відтворення на полотні події 1919 року, художник спілкувався  з вінницькими істориками й  архітекторами. 

  • Ми презентували сьогодні картину видатного українського баталіста Артура Орльонова «Визволення Вінниці 10 серпня 1919 року». Пан Артур працює у доволі класичній стилістиці, ми мали честь співробітництва з ним  у контексті відзначення 100-річчя Вапнярського бою. Він зробив прекрасну картину, присвячену цій видатній військовій операції.  Художній контекст – це, безумовно, робота художника, а консультаційний блок – колективна праця. Нас, зокрема,  консультував архітектор Євген Совінський, адже такий ракурс досить важко зловити, адже його, фактично, не існує в реаліях 2019 року. Свої консультації також надавав і військовий історик Максим Царенко та інші наші друзі. Картину можна буде побачити в холі міської ради до 15 жовтня, а потім вона перейде до нашого фонду, – розповів директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен

Крім того, сьогодні  доктор історичних наук професор ВДПУ ім. М. Коцюбинського Тетяна Кароєва  презентувала книгу «Українська революція 1917-1921 в іменах. Вінницькі сторінки», до створення цього видання долучилися її колеги з ВДПУ, студенти та випускники закладу. 

  • Викладачі історичного факультету  були ініціаторами створення біографічного довідника про уродженців Вінниччини та діячів, які брали участь в Українській революції. Цей проект був реалізований у рамках відзначення 100-річчя Української революції. Ми охопили 373 особи,  і це ще далеко не всі діячі, – зазначила Тетяна Кароєва. 

За інформацією: www.vmr.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *