Біологи виявили воскреслі колонії коралів у Середземному морі

Новини Світу

Вперше біологи виявили, що корали, які, як вважалося, були вбиті глобальним потеплінням, відновилися, що дає слабку надію на відновлення рифів.

Відкриття було зроблено майже випадково, Дієго Керстингом з Вільного університету Берліна під час дайв-експедиції в іспанському Середземномор’ї, повідомляється в журналі Science Advances.

Керстинг і його співавтор Христина Лінарес з 2002 року проводять довгостроковий моніторинг 243 колоній рифоутворюючих коралів Cladocora caespitosa, що дозволяє їм описувати динаміку смертності коралів, пов’язаної з потеплінням.

«У якийсь момент ми побачили живі поліпи в колоніях, які, на нашу думку, були повністю мертві», — сказав Керстинг, додавши, що це був «великий сюрприз».

Корали складаються з сотень і тисяч крихітних істот, які виділяють твердий зовнішній скелет з карбонату кальцію (вапняку) і прикріплюються до дна океану. Хвилі спеки вбивають цих тварин — або по суті жарячи їх живцем, або змушуючи їх викидати симбіотичні водорості, які живуть в них, і забезпечувати їх поживними речовинами, що приводить до знебарвлення коралів.

Але дослідники виявили, що у 38 відсотках порушених колоній поліпи розробили стратегію виживання: скорочення їх розмірів, часткове залишення свого первісного скелета і поступове відновлення нового скелета протягом декількох років.

Щоб переконатися, що насправді поліпи були тими ж тваринами, які поверталися, а не новим коралом, який з’явився в результаті статевого розмноження, команда використовувала тривимірну комп’ютерну візуалізацію, щоб підтвердити, що старий, занедбаний скелет був пов’язаний з новою структурою.

Цей процес «омолодження» зустрічався раніше в скам’янілостях, але ніколи раніше не спостерігався в коралових колоніях, які існують сьогодні.

Керстінг сказав, що це відкриття відкриває «інтригуючу можливість» того, що інші сучасні корали по всьому світу, наприклад, на вмираючому Великому бар’єрному рифі в Австралії, можуть застосовувати аналогічні стратегії виживання. Це також означає, що існує вузьке вікно можливостей для запобігання зникнення коралових рифів, життєво важливих екосистем, які забезпечують укриття для сотень видів риб і рослин.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *