Дотримуватися законності: у Вінниці для представників ОТГ провели семінар

Новини Вінниці

Семінар для представників органів місцевого самоврядування ОТГ Вінниччини пройшов у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування за підтримки Програми « U-LEAD з Європою». Тема зустрічі: «Кадрові питання  та дотримання  законності у діяльності органів місцевого самоврядування». Спікерами заходу виступили  Леся Федченко – консультантка з юридичних питань щодо  формування  ефективної служби в органах місцевого самоврядування та розвитку  форм прямого народовладдя Програми « U-LEAD з Європою», Максим Бризіцький – консультант з юридичних питань щодо формування системи контролю і нагляду за органами місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою», та Людмила Гурба – радниця з юридичних питань Вінницького ЦРМС.

Як пояснили  організатори семінару,  для  громад, які після об’єднання взяли на себе нові повноваження, важливо  відповідно до законодавства сформувати  виконавчі органи для повноцінної діяльності. Про це розповіла Людмила Гурба, яка в ході семінару  детально  роз’яснила учасникам питання формування  організаційної структури апарату ради та її виконавчих органів, складання штатного розпису та презентувала  практичний аналіз примірної структури ради ОТГ.

  •  Мета  семінару – показати представникам громад,  які повноваження вони забирають  і які стуктури необхідно створити під ці повноваження. Важливими питаннями є  знання  процедур прийняття та звільнення на службу в  ОМС, а також  кваліфікаційні вимоги до посад. Це необхідно для правильного  оголошення та проведення конкурсу на зайняття відповідних посад в радах.  З точки зору законодавства, працівники ОТГ повинні чітко  дотримуватись вимог  Закону України «Про доступ до публічної інформації»,   регуляторних процедур та інших нормативно-правових актів, які передбачають  їх прийняття і виконання, – зазначила Людмила Гурба.

Експерт зауважила, що серед питань, які найбільше зустрічаються в ході консультаційної роботи Центру у даному напрямку, це питання призначення рангів службовцям ОМС,  оплати праці, декларування, процедур реорганізації рад, коли проходить приєднання  до рад  адміністративних центрів та інші.

Леся Федченко, консультантка Програми, спікер семінару звернула увагу представників громад на необхідність своєчасного ознайомлення із актуальним законодавством, адже  у нормативно-правові акти вносяться зміни і потрібно  вчасно їх вивчати та використовувати в роботі.

  • Зараз прийшли нові люди в апарати рад , але користуються  старими шаблонами  і не враховують поточні зміни. Тому,  я раджу слідкувати за змінами в законодавстві, щоб не допускати помилок, які в свою чергу  впливають на долю людей – це питання  стажу, своєчасного присвоєння рангів службовцю,  надбавок і заробітної плати, а це вже відповідальність посадових осіб.  На жаль, є питання, які не врегульовані сьогодні законодавством, тож під час семінару ми рекомендуємо в рамках єдиної практики по всіх областях, як вирішувати  ті чи інші проблеми. Про це ми говорили у перший день зустрічі, було багато практичних запитань і проблем, які ми обговорювали,  учасники обмінювались досвідом, а наступний день присвятили ознайомленню із проектом змін до нового Закону України « Про службу в органах місцевого самоврядування»,  який вже  внесений до  парламенту. Варто сказати, що  напрацьований законопроект передбачає більше свободи  органам місцевого самоврядування, більш європейські підходи і взагалі ми рухаємось в правильному напрямку.  У новому законопроекті є більш  жорсткі норми дисциплінарної відповідальності, які  не зовсім зрозумілі  представниками громад, але це потрібно буде враховувати у разі прийняття закону. В цілому,   новації перспективні і позитивно сприймаються в ОТГ, – повідомила Леся Федченко.

Окремий навчальний блок семінару був  присвячений  обговоренню  дотримання законності  у діяльності органів міцевого самоврядування.  Максим Бризіцький ознайомив представників ОТГ області із  законодавчими нормами прийняття регуляторних актів та державної допомоги суб’єктам господарювання, а також презентував огляд  реформування місцевого самоврядування в контексті прийняття нового законодавства та вплив новацій на повноваження ОМС на  різних рівнях  адміністративно-територіального устрою. Експерт наголосив на  формуванні нової системи контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування та достроковому припиненні повноважень.

  • Результатом діяльності органу нагляду за діяльністю ОМС має бути не кількість притягнутих до  відповідальності, а, навпаки,  відсутність помилок. Це відрізняє інспекцію чи прокуратуру від органу нагляду – префектури, який буде сформований для захисту інтересів держави. Нагляд за ОМС зосереджується на двох напрямках – законність рішень і фінанси.  Краще щось не прийняти, ніж  «написати»  зайвого і  допустити порушення закону. Наприклад, німецька громада може взяти статут із сайту органу нагляду і мати за три дні позитивний висновок, а може зробити статут самостійно і мати висновок за місяць, але ,можливо, із зауваженнями.  Це говорить про те, що шаблони чи методології,  на  даному  етапі, все ж мають бути. Адже одна справа, коли  село візьме  зразок якогось положення  сусіднього селища, а інша справа,  коли село взяло рішення міста Києва,  де містяться норми , які населений пункт не в змозі виконати, тому що не має таких повноважень.  Окреме питання  – політичні рішення, які не належать до повноважень органів місцевого самоврядування, а випадки прийняття таких рішень вже є. Завдання  не робити зайвого,  не ускладнювати процедуру, адже є  обмежена  кількість  ресурсів для певних процедур, що поширені в громаді,  і тут варто розуміти, що на неефективні рішення потрібно буле витратити  сотні-тисячі людиногодин в рік та пояснювати своїм жителям , на що витрачені їх сплачені податки. Крім того, є маса законодавчих вимог, які не виконуються, або впроваджуються не належним чином  – регуляторна діяльність, доступ до публічної інформації та державна допомога, це потрібно контролювати і  дотримуватись всіх  норм закону, – зауважив Максим Бризіцький.

Під час дводенного семінару учасники ознайомились із законодавством про службу в ОМС,  питаннями прийняття та звільнення із служби в ОМС  у формі ділової  гри та ділових вправ, а також обговорили кадрові питання, які виникають в процесі об’єднання громад.

Оксана Поштар, керуюча справами виконкому Гніванської міської ради поділилась враженнями від навчального заходу:

  • Нам цікаво як буде надалі із прийнятттям  змін до законодавства – і про службу в ОМС, і щодо діяльності префектур та змін до Конституціїї з питань місцевого самоврядування.  Мені дуже сподобалось, що планується така функція  префекта, як консультація, адже  контролюючих органів багато, а проконсультуватись  не завжди є можливість. Вінницький ЦРМС допомагає, проводить навчальні  заходи, але це було б правильно, якщо  б можливість консультування була у префектур. Крім того, є питання неузгодженості у діючому законодавстві. Наприклад,  врегулювання строків оприлюднення  публічної інформації , прийняття рішень,  розгляду звернень громадян та захисту персональних даних. На мій погляд, варто оприлюднювати рішення, що стосуються широкого кола  мешканців, території  громади, а такі  рішення, як надання матеріальної допомоги, присвоєння порядкового номера  чи інші персоналізовані питання, залишати без оприлюднення. Будемо чекати  остаточних змін до законодавства.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *