Держслужбовців Вінниччини навчали впроваджувати державну регуляторну політику

Новини Вінниці

Представники органів місцевого самоврядування Вінниччини сьогодні, 10 жовтня, відвідали семінар щодо реалізації державної регуляторної  політики та практичного застосування  М-тесту. Освітній захід для  фахівців, до функціональних обов`язків яких відносяться питання державної регуляторної політики, представників структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, виконавчих комітетів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад був організований  ГО «Інститут громадських ініціатив Вінниччини» за сприяння   Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку ОДА та Державної регуляторної служби України.

Важливість теми семінару одразу ж окреслив очільник Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації  Володимир Мережко.  Він зазначив, що регулювання відносин між бізнесом та  громадою – одна з основних функцій влади, хоча в ідеалі вона не повинна занадто  втручатися в цей процес.

Як пояснила завідувачка сектору Державної регуляторної служби України у Вінницькій області Олеся Данилова, регуляторна політика – напрямок державно політики, спрямований на вдосконалення правового врегулювання господарських та адміністративних відносин між регулятивними органами, іншими органами влади та суб’єктами господарювання.

  • Мета регуляторної політики – не допускати ухвалення економічно недоцільних та неефективних регуляторних актів, а також зменшення втручання держави у життя бізнесу та усунення перешкод для розвитку господарської діяльності, – зазначила вона

Пані Данилова навчала представників районних адміністрацій, ОТГ та інших органів місцевого самоврядування основному принципу державної регуляції: кожен регуляторний акт має бути обґрунтованим та економічно доцільним, щоб результати його впровадження були доцільними.    

Невід’ємною складовою аналізу регуляторного впливу, каже лектор, є тест малого підприємництва (так званий м-тест). Цей інструмент посилює спроможність громадянського суспільства, зокрема бізнес спільноти, впливати на ухвалення рішень органами влади. Тож  посадовці  переймали досвід успішного впровадження і обговорювали законодавчі нюанси розробки регуляторного акту, його застосування, освоюючи методику обчислення стандартних витрат малого підприємництва на виконання конкретного регуляторного акта.

До речі, позицію бізнесу Вінниччини на семінарі представляв консультант  громадської організації  «Спілки підприємців «СТІНА» Євген Зільберт. Він зауважив, що вдала державна регуляція роботи підприємців неможлива без співпраці з самими підприємцями та підкреслив, що сам процес регулювання господарської діяльності має бути прозорим.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *