У Вінниці проходить масштабний велофорум

Новини Вінниці

Близько 200 представників громадського сектору, органів місцевого самоврядування та спеціалістів містопланування з різних міст України зібралися у Вінниці на Veloforum 2019, який триватиме до 6 жовтня. У програмі – лекції про міську велокультуру, дослідження економічного ефекту від розвитку велотранспорту, дискусії про тренди міської мобільності та альтернативний транспорт, воркшопи на тему проектування сучасних міських вулиць, створення bike-friendly офісу та креативного активізму. Загалом усі події «крутитимуться» довкола головної  теми – це вплив велосипедного транспорту на економіку міст. Серед спікерів – представники Данії, Німеччини, Білорусі та України.

  • Велофорум – це площадка для того, щоб поділитися і набратися досвіду, зокрема, від таких країн, як Данія і Німеччина, які вже багато років розвивають свою велоструктуру і міське планування простору загалом. В них можна запозичити дуже багато ідей, які можна втілити в українських містах. Тому кожне з міст «набирає» цікаві кейси, щоб розвивати велокультуру у своїх громадах, – зауважив керівник розвитку велоінфраструктури у Вінниці Андрій Сорокін.

За його словами, Вінницю обрано місцем проведення форуму як місто, яке вдало розвиває вело інфраструктуру з 2011 року, вже має 60 км велосипедних шляхів різного типу і діючу систему велопрокату.

Директорка U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») Анастасія Макаренко також відзначила, що Вінниця – одне із небагатьох міст, яке має що продемонструвати у рамках розвитку велоінфраструктури. За її словами кожен Veloforum дає можливість представникам і представницям органів місцевої влади, бізнесу та громадського сектору навчатись, знайомитись і об’єднуватись, щоб робити велосипед безпечним зручним транспортом, а українські міста – комфортними для людей.

  • Це наш внесок у транспортну політику, розвиток громадянського суспільства і сталого місцевого розвитку. Ми дуже заздримо Вінниці, адже тут для велосипедистів комфортніші умови, ніж у Києві. Тут багато велосмуг, велодоріжок – Вінниця ніби запрошує сідати на велосипед. Інвестиції в розвиток вело – це інвестиція в розвиток міста, від цього виграють усі. Як на мене, то до Вінниці мають приїздити з інших українських міст і переймати досвід, – сказала Анастасія.

Нагадаємо, Veloforum – це єдина в Україні конференція на перетині транспортної політики, сталого місцевого розвитку та громадянського суспільства. У 2018 році 10-й Veloforum відбувся у Івано-Франківську, де зібрав понад 170 учасниць та доповідачів з 8 країн. Були представлені 54 населених пункти України. У попередні роки конференцію приймали Миколаїв, Харків, Кривий Ріг, Львів, Полтава, Євпаторія, Київ, Івано-Франківськ та Луцьк. Детальніше про подію у Вінниці читайте вже в одному з наступних номерів «Дня».

Олеся ШУТКЕВИЧ

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *