Гуси-довгожителі – на Вінниччині: їх не зарізали до Різдва, їх беруть «на ручки»

Новини Вінниці Топ

Чи не найщасливіші гуси України живуть на Вінниччині в Козятині. Пара пернатих разом уже 23 роки. Андрюша та Марфуша  – наче члени родини: від хазяїв не відходять, відгукуються на імена та навіть на руках сидять і люблять, щоб їх гладили. 

Зазвичай до господарів першим із хліва виходить 25-річний Андрюша, слідом – його обраниця 23-річна Марфуша. Вони не відходять один від одного. Та коли гусака кличе хазяйка, він одразу залазить їй на руки, цілується та ніжно притискається.

Тамара Юхимчук, тримаючи гусака на колінах,  каже:

  • Геть поцілуватися можем з Андрюшкою. Так, моє ти хароше?

Молодого гусака мама пані Тамари подарувала родині 25 років тому напередодні Різдва. Та різати птаха не стали. Назвали Андрюшею. І  він у них два роки був  замість собаки.

  • Починав голосно кричати, як тільки хтось приходив на обійстя,розповідає пані Тамара.

Два роки Андрюша жив поряд із курми. Сумував та нудьгував. І його власниця на свій день народження попросила кумів подарувати їй гуску.

  • Гуска була з квіткою червоною, гарно зав’язаною, – згадує Тамара Юхимчук і жартує,  – Андрюша тоді –  гуску «під руку», і пішли в сарай. І по сьоднішній день в нас живуть.

Назвали гуску  Марфушею. Разом пернаті вже 23 роки. Власник гусей-довгожителів, Олександр Юхимчук говорить, що від старості Марфуша осліпла. Та Андрюша став її очима.

Андрюша та Марфуша – справді довгожителі, доводить ветеринар Олександр Болгарський:

  • У молодого птаха пір’я – більш еластичне, а тут воно  вже скуйовджене. Є й  ороговіння самих ніг.

І додає, що дикі гуси живуть до вісімдесяти років. Свійські – набагато менші. Та цій парі пощастило – в них дбайливі господарі.

Живуть гуси  разом із курами в маленькому сараї. Взимку, щоб птахам не було холодно, приміщення опалюють, а у спеку пернаті купаються в  імпровізованому басейні.

За понад двадцять років в Андрюші та Марфуші не було пташенят, не змогли висидіти. Та власники сподіваються, щаслива пара радуватиме їх ще довго. Можливо, навіть стануть найстаршими свійськими птахами України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *