Замість Данилюка – Данілов. Що відомо про нового очільника РНБО?

Новини України

Володимир Зеленський призначив секретарем Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова. Указ про це вже оприлюднили на сайті президента. Коротку біографічну довідку на пана Данилова надало BBC-Україна.

З кінця липня пан Данілов працював заступником секретаря РНБО Олександра Данилюка, який пішов з посади на цьому тижні.

Олексій Данілов – заступник голови Партії вільних демократів (голова – Михайло Бродський), в минулому – член партії “Батьківщина”. Має історичну і юридичну освіту.

У 1990-х він був мером Луганська, у 2005 – впродовж кількох місяців очолював Луганську ОДА.

Під час президентських виборів 2004 року Данілов очолював луганський штаб Віктора Ющенка.

У 2006 році Данілов обрався до Верховної Ради 5-го скликання, а у 2007 – після розпуску парламенту – пішов з публічної політики.

Після подій весни 2014 року в центрі уваги опинилося його старе інтерв’ю виданню “Українська правда“, яке він дав ще у 2007-му: в ньому він заявив, що Росія має намір відібрати в України Крим і Донбас.

  • У Росії сьогодні завдання – треба забрати Луганську, Донецьку область і Крим. Інше їм не треба, – сказав тоді Данілов.

Копирайт изображенияUNIAN

У нещодавньому інтерв’ю виданню The Бабель, яке він дав після призначення на посаду заступника секретаря РНБО, Данілов назвав винними у розв’язанні війни на Донбасі представників Партії Регіонів – зокрема, Олександра Єфремова.

  • Мені, можливо, як людину його шкода. Але вони зробили практично все, через що війна почалася. Питання: вони розуміли, що роблять? Насправді, росіяни їх просто цинічно використовували, як застрільників. Для когось привітатися з Вовою Путіним – це як з богом поговорити, наприклад. Що вони в ньому знайшли? Я не знаю, – заявляв Данілов.

Відставка Данилюка

Указ про відставку Олександра Данилюка, який працював секретарем РНБО з травня, Володимир Зеленський підписав 30 вересня.

В інтерв’ю BBC News Україна пан Данилюк припустив, “що однією з головних причин його відставки є його спроба запобігти “неправильним рішенням в процесі Приватбанку”.

  • Це одна з проблем. Сподіваюсь, що моє рішення буде сприяти тому, що ми уникнемо неправильних рішень в процесі Приватбанку. Думаю, що це було почуто як всередині України, так і зовні, – пояснив пан Данилюк.

На уточнення, які саме можуть бути неправильні рішення щодо Приватбанку, пан Данилюк пояснив, що йдеться про скасування націоналізації.

  • Це дуже небезпечне рішення, яке посилає сигнал, що олігархи тримають владу, вони впливають на державні інституції. Це також буде червоне світло для нашої взаємодії з МВФ, – сказав Олександр Данилюк.

Він також розповів про непрості стосунки із головою Офісу президента Андрієм Богданом і заявив, що той має піти у відставку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *