У Вінниці облаштовують 130 індивідуальних теплових пунктів у двох мікрорайонах міста

Новини Вінниці

Нині у Вінниці здійснюється влаштування 141 індивідуального теплового пункту (ІТП) в мікрорайонах «Вишенька» та «Слов’янка». Станом на 1 жовтня вже влаштовано 98 індивідуальних теплових пунктів. Це дозволить повністю забезпечити перехід споживачів цих двох мікрорайонів на двотрубну систему теплопостачання та підвищить якість надання послуг із гарячого водопостачання жителям, – повідомляє пресслужба КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго».

Крім цього, підприємство реалізує новий проєкт «Реконструкція системи гарячого водопостачання від котелень за адресами вул. М.Кошки, 12/1, вул. М.Кошки, 12/2, вул. Пирогова, 107, вул. Стрілецька, 57, вул. Немирівське шосе, 78, вул. О.Кошиці, 18, вул. Магістратська, 2 та вул. Немирівське шосе, 26 (ТЕЦ-1)».

Проєкт передбачає встановлення ІТП у 130 будинках споживачів, що дозволить вивести з експлуатації всі аварійні центральні теплові пункти (ЦТП), а також 11 км 911 м аварійних мереж гарячого водопостачання у двотрубному прокладанні. Такий стан мереж призводив до значних  втрат теплової енергії через аварійні пориви та фінансових витрат підприємства на експлуатацію та ремонт мереж.

Подача послуги з централізованого гарячого водопостачання від центральних теплових пунктів залишиться лише для мешканців будинків, які раніше були споживачами ДП «Теплокомуненерго Маяк». У зв’язку з цим зараз  відбувається реконструкція ЦТП.  

Очікуваний ефект від встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП):

– зменшення витоків гарячої води: враховуються витоки, які були на зовнішніх теплових мережах. Щодо витоків, які є у внутрішньобудинкових системах, про це повинні піклуватися самі споживачі та управляючі компанії. Саме управляючі компанії відповідають за внутрішньобудинкову систему відповідно до відповідно до Закону України Про житлово-комунальні послуги Розділ IV стаття 13 пункт 2 (Послуги з санітарно-технічного обслуговування, обслуговування внутрішньобудинкових мереж (мережі, арматура на них, прилади та обладнання, засоби обліку та регулювання споживання житлово-комунальних послуг, які знаходяться в межах будинку, споруди) виконує балансоутримувач будинку, який за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом).

– зменшення споживання  природного  газу  за рахунок зменшення витоків гарячої води на мережах;

– очікувані обсяги скорочення викидів CO2 – 1 623,707 тонн/рік;

– зменшення витрат на електроенергію завдяки зменшенню витрат на транспортування теплової енергії;

– ліквідація 38 ЦТП з застарілим енергозатратним обладнанням;

 – економія в грошовому еквіваленті – 6,9 млн 965,03 тис. грн/рік;

Фінансування:

Загальна вартість проєкту 109 млн 404 тис. 370 грн.

  • 106 млн 611 тис 294,40 грн. з держбюджету виділяє Міністерство екології та природних ресурсів України
  • Кошти КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» – 2 млн 793тис. 075,60  грн. Ці кошти підприємство вже сплатило за виконання проектних робіт.

Встановлення ІТП не впливає на тариф на послугу з централізованого гарячого водопостачання. Споживачі не сплачують за встановлення даних теплових пунктів у їхніх будинках. Натомість отримують якісну послугу з централізованого гарячого водопостачання і, зокрема, кожен будинок, де встановлять ІТП, буде обладнано загальнобудинковим приладом обліку гарячого водопостачання без жодних внесків мешканців.  Термін влаштування ІТП: 2019 – кінець 2020 року.

Наразі виконано проєктні роботи та проведено їх експертизу.  Підприємство підписало договір з Міністерством екології та природних ресурсів України, розпочинаються тендерні процедури.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *