350 мільйонів збитків: «Вінницягаз» хоче від НКРЄКП втричі більшого тарифу

Новини Вінниці Топ

У ПАТ «Вінницягаз» – компанії, яка відповідає за доставку природного палива до осель вінничан, вважають тариф на розподіл природнього газу, встановленим НКРЄКП, занизьким. Наразі, каже фінансовий директор підприємства Сергій Кібітлевський, вона займає лише 10% від загальної суми у платіжках вінничан. Через це, зазначають у «Вінницягаз», компанія не може впоратись  із поточними видатками і лише впродовж 2019 року накопичила 350 мільйонів гривень збитків.

  • Наш тариф зараз суттєво занижений і ми, газорозпольчі  підприємства, шляхом накопичення колосальних боргів, субсидіюємо процес постачання газу населенню по знижених цінах, – говорить Кібітлевський

На переконання фіндиректора,  тариф на газорозподіл наразі втричі нижчий за реальні потреби і складає в середньому 72 гривні на місяць. Через малі прибутки, говорять у «Вінницягаз», підприємство не може забезпечити гідну зарплатню своїм працівникам: сьогодні співробітники отримують близько 5 000 гривень на місяць, чого недостатньо, аби втримати кваліфікованого фахівця на робочому місці.

Крім того, газовики заявляють, що не мають фінансової можливості замінювати зношені мережі, через що збільшується ризик аварій. За даними, наведеними Кібітлевським, у 2020 році  кількість зношених мереж збільшиться вдвічі у порівнянні з 2015 роком.

Втім, додає представник «Вінницягазу», компанія зовсім не вимагає підвищити ціну на газ для населення задля вирішення цих проблем. На його думку, достатньо буде і перерозподілити складові тарифу таким чином, щоб розподільники палива отримували більшу частку «пирога»:

  • Тариф має бути збільшений втричі. Мова йде не про те, що ми хочемо підіймати ціну на газ, до ціни на газ ми жодного відношення не маємо. Ми вважаємо, що у вартості газу для населення є достатньо «моржі» для усіх учасників ринку, для того, щоб всі: і НАК «Нафтогаз», і «Укргазвидобування», і «Вінницягаз» і «Укртрансгаз» і «Вінницягаззбут» отримали адекватну рентабельність

Пан Кібітлевський наголошує: у перерозподіленому тарифі, який пропонує «Вінницягаз», закладені і збитки, понесені підприємством за п’ять років. А це, не багато не мало – 900 мільйонів гривень.

До речі, сам тариф на природній газ для населення на підприємстві пропонують «розбити» на два окремих: один  тариф – на розподіл газу, інший – безпосередньо на саме блакитне паливо.

  • 90 копійок з кожної гривні, які люди сплачують за газ, потрапляє не до «Вінницягаз» і не до «Вінницягаззбуту», вони йдуть у НАК «Нафтогаз». І якщо ціни на розподіл газу, за яке ми відповідаємо, регулюються НКРЄКП,а ціну на газ для населенняконтролює Кабмін, то було б логічно розділити ці два платежі, – говорить Сергій Кобітлевський

Пропонують у «Вінницягаз» і відмовитися від «сезонних коливань» у платіжках громадян. Зараз, зазначає пан Кібітлевський, вінничани платять взимку за газ вдесятеро більше, ніж влітку, оскільки і споживання холодною порою зростає. Однак, якщо у тарифі буде закладена ціна не спожитої, а замовленої потужності, вирахуваної окремо для кожного домогосподарства, виходячи з минулорічних показників споживання, платіжки будуть однаковими що у липні, що в січні:

  • Це буде зручно як для споживачів, оскільки, на відміну від цифр у платіжках, їхні зарплати не залежать від пори року, так і для компаній-розподільників газу, адже так ми будемо отримувати щомісяця фіксовану суму, сплачену споживачами. Гроші на ремонт мереж та інші невідкладні потреби нам необхідні впродовж всього року, а не лише в опалювальний період

На підприємстві наголошують: за таких умов громадяни щомісяця сплачуватимуть ті самі 72 гривні за розподілення природного газу, про які йшлося вище. Якщо ж навіть ціна зросте вдвічі чи втричі, на підприємстві не вважають це великою проблемою, оскільки впевнені, що 200 гривень з домогосподарства – не велика ціна за якісну і безпечну доставку газу до осель громадян.

Проте, чи готові споживачі до ймовірного подорожчання тарифу – питання риторичне.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *