Вінниця. «Кращий художник-2019»: 80 картин, торт-каталог і погляд у майбутнє

Новини Вінниці Топ

У четвер, 26 вересня, у Вінниці в центрі сучасного мистецтва «Арт-Шик» відбулося відкриття фінальної виставки робіт учасників ІІІ Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist – 2019».

На стінах зали – 80 полотен. Різні стилі та техніка, у кожного митця – свій почерк. Об`єднає живописні роботи тематика – Вінниця, Вінниччина, вінничани. Писали все  це 26 художників із різних міст України, Польщі, Грузії, Таджикистану, Киргизстану та Китаю з 4 по 15 червня на пленері-конкурсі.

«Вінницькі пейзажі побачить увесь світ»

Зрозуміло, що мета будь-якого конкурсу – визначити переможця. У Вінниці їх визначали у двох категоріях – «Кращий художник» та «The best artist», кожна з яких має по три рівнозначні номінації. Спеціальну відзнаку «Кращий художник» отримали Анастасія Крайнєва-Маснюк (Київ), Віктор Чепинець (Хуст) та Катерина Білетіна (Одеса), відповідно, за першу, другу та тертю номінації. У категорії «The best artist» перемогу здобули Лі Ксінмін (Китай), Йоанна Тшчінська (Польща) та Валерій Шматько (Харків).Лауреатом премії імені Валерія Гегамяна став легендарний художник, академік Володимир Слєпченко. Уперше цьогоріч відбулося вручення спеціальної нагороди пленеру – почесного ордена «За розвиток мистецтва», яким нагородили меценатів та діячів культури, які несуть українське мистецтво в світ і забезпечують взаємозв’язок міжнародної творчої спільноти з української культурою.

Автор ідеї конкурсу та, власне, його засновник та драйвер Народний художник України Володимир Козюк не приховує, що визначити кращих у мистецькому конкурсі – надзвичайно складно, порівняти роботи – важко, і це можливо було зробити тільки завдяки великій об`активності та компетентності членів журі. На думку пана Володимира,  конкурс був покликаний передусім для популяризації Подільського краю, адже його красу на полотнах тепер побачать жителі багатьох країн.

Вінниця – в очікуванні нового музею

Ще одну амбітну мету мають організатори Міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник/The best artist» – це створення музею історії Вінниці. Експонати живопису для цього вже накопичуються. Три роки поспіль відбувається конкурс-пленер, за умовами якого учасники передають  по дві обрані оргкомітетом роботи з авторськими правами на них до фонду проекту «Кращий художник», і одна з них має увійти до експозиції майбутнього музею історії Вінниці. Коли саме такий музей стане ральністю?  Напевно, це залежить не тільки від команди творців конкурсу… А ідея – прекрасна! А поки вінницькі поціновувачі живопису можуть насолоджуватися виставкою в «Арт-Шик», яка триватимете по восьме жовтня .

Сюрпризи фінальної виставки 

  • Будь ласка, беріть каталоги, – запрошує відвідувачів виставки Володимир Козюк. Каталоги – чудові: там і розповіді про всіх учасників, і, зрозуміло, – фото їхніх робіт. Але руки гостей тягнуться до величезного каталогу-«фоліанту». Він один такий дивовижний, і страшенно хочеться передивитися його аркуші.
  • А ось цього не чіпайте!- вигукує пан Козюк, – це потім!

Усі здивовані. А він уже спокійно пояснює:

  • Це ж торт, зараз його розрізатимуть…

Неймовірний торт – точна, тільки збільшена копія каталогу, виявився ще й неймовірно смачним.

Говорили на виставці й про майбутнє пленеру-конкурсу. Так, Ірина Френкель, директор Державної установи «Український центр культурних досліджень» і продюсер Міжнародного  мистецького проекту OPERАSFEST TULCHYN,  побажала «Кращому художнику -2020» бути ще масштабнішим і мати щедрих потужних спонсорів. До слова, цього року учасники пленеру побували й на OPERАSFEST TULCHYN.

  • Там органічно поєдналися музика та живопис. Художники слухали оперу та писали картини, зображували палац Потоцьких, інші прекрасні куточки Тульчина, – сказала Ірина Френкель. – І ще я бажаю конкурсу  наступного року ще більше зарубіжних учасників.

У конкурсі -2019 уперше брала участь і стала однією з переможниць Йоанна Тшчінська – професорка-художниця з Польщі. Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярцінські висловив надію, що й на черговий конкурс до Вінниці приїдуть польські митці. А ще пан  Цярцінські повідомив чудову новину про свій приз для  одного з переможців – його запросять у Польщу як учасника наймасштабнішого тамтешнього пленера.

Довідка. На ІІІ Міжнародний мистецький пленер «Кращий художник/The best artist» надійшло 617 заявок.  До півфіналу потрапило 45 учасників, а в фінал пройшло 30. До Вінниці приїхали 26 художників, двоє з них працювали поза конкурсом і отримали диплом за участь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *