“Прокляття фараонів”: у Єгипті наважилися відкрити саркофаги часів Рамсеса ІІ

Новини Світу

У Єгипетському музеї вперше відкрили «прокляті» саркофаги художника Сеннеджема і його дружини Юнеферті, які жили понад 3400 років тому. Про це пише ТСН.

Гробницю знайшов археолог Гастон Масперо ще у 1886 році і задокументував. Саркофаги не відкривали через побоювання пошкодити мумії та «прокляття фараонів», що набуло поширення після того, як була розкрита гробниця Тутанхамона і деякі померли за загадкових обставин.

На думку тих, хто вірить в цю легенду, вчені, що розкривають гробниці і саркофаги, нічим не відрізняються від розкрадачів могил і повинні понести покарання. Пізніше вчені припустили, що причиною як мінімум декількох смертей археологів, які брали участь у розкопках гробниці Тутанхамона, став грибок, що спричинив тяжкі легеневі захворювання.

Саркофаги Сеннеджема і Юнеферті відкрили у стерильних умовах, а самі мумії на 20 днів відправили в стерилізатор. Вчені зауважили, що саркофаги та мумії в хорошому стані. У грудні їх відкриють для відвідувачів музею. 

Подружжя Сеннеджема і Юнеферті були поховані поруч з гробницею їхнього сина у некрополі Дейр Ель-Медіна. Сеннеджем був художником, який жив за часів Рамсеса ІІ та Мережі І. Він прикрашав гробниці і мав десять дітей. Проте наприкінці життя Сеннеджем збіднів і був похований у дерев’яному саркофазі за найдешевшим обрядом.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *