Науковці з’ясували призначення загадкових мега-структур прадавніх трипільців

Новини України

Археологи встановили призначення мега-структур, які споруджували прадавні жителі Трипілля – культури, яка процвітала на території сучасної України в V-III тисячоліттях до нашої ери.

Як повідомляє N+1, дослідженням мега-структур займалися німецькі та українські вчені на чолі з Робертом Хоффманом (Robert Hofmann) з Кільського університету. Результати їх роботи опубліковані в PLoS ONE.

Зазначається, що Трипільська культура існувала на території сучасних України і Молдови у другій половині V — другій половині III тисячоліття до нашої ери. Трипільці будували великі поселення, займалися сільським господарством, обробляли метали і створювали металеві знаряддя праці.

У деяких з них житлові будинки будувалися по колу, а між ними залишався великий простір, який, як вважають археологи, служив для суспільних потреб. В поселеннях знайшли і так звані мега-структури – великі будівлі, які відрізнялися від житлових будинків величезними розмірами: до 70 метрів в довжину і до 24 метрів в ширину.

Дослідники вважають, що трипільці використовували мега-структури в якості громадських будівель. Але досі незрозуміло, для чого саме будували ці будівлі.

Вчені зайнялися вивченням «мега-структури 3», яка була знайдена в Майданецькому поселенні (одному з найбільших поселень трипільців). Вони порівняли результати археологічних розкопок цієї структури і кількох житлових будинків.

Також вони проаналізували 104 мега-структури з 19 поселень в Трипіллі, в яких проводилися археологічні розкопки, які були картировані з допомогою магнітометрії.

Площа будівлі становила 190 квадратних метрів. Всередині неї спорудили велике багаття. Судячи за знайденими в будівлі артефактами, в різних його частинах жителі поселення обробляли зерно, готували і їли свинину і яловичину, ткали, заточували і полірували кам’яні знаряддя, готували їжу і щось зберігали.

Автори припускають, що жителі поселення використовували мега-структури для проведення ритуалів, в якості сховища, для громадських зборів (можливо для прийняття якихось важливих рішень) і спільних трапез.

Дослідники зазначають, що в останній період існування Майданецкого поселення, будувати мега-структури перестають. Можливо, це було пов’язано з відмовою від прийняття колективних рішень в поселенні і зростаючою централізацією влади. Чисельність населення в поселенні перевищувала десять тисяч осіб, тож колективне прийняття рішень ставало неефективним.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *