Пенсіонерка з України керувала сторінкою у Facebook з мільйоном підписників і агітацією за Трампа

Новини України

Провокативна сторінка у Facebook, на якій хвалили Дональда Трампа, мала більше охоплення, ніж New York Times і Washington Post разом узяті. І цією сторінкою керували з України. Це була команда з трьох людей, які не говорили навіть вільно англійською. Серед них була 13-річна дівчинка і пенсіонерка. Про це пише Newsweek, додаючи, що Facebook цього тижня видалив сторінки з назвами I Love America і Cute or Not, які показували мільйонам користувачів позитивний контент про Дональда Трампа. У соціальній мережі вирішили, що ці сторінки порушують політику щодо спаму і фальшивих облікових записів.

Однак, впродовж двох останніх років ці сторінки бачили мільйони американців, які нічого не підозрювали. Їм показували вірусний контент, частину з якого був виготовлений фабрикою тролів Росії, відомою під назвою «Агенція інтернет-досліджень». Саме ця організація стояла в центрі російського втручання в американські вибори у 2016 році. Меми, які у два під час виборів поширювала сторінка тролів під назвою Being Patriotic, раптом знову з’явилися на I Love America. У останньої було 1,1 мільйона підписників. За останні три місяці в сторінки було більше охоплення, ніж в USA Today. Також на I Love America ще до видалення цього тижня агітували американців знову голосувати за Трампа.

Сайт розслідувань Popular Information з’ясував, що за всім стоїть українець Андрій Зюзіков і його колишній бізнес-партнер Андрій Ткаченко. Вони запевняють, що мотив вести сторінки з пропагандою Трампа був виключно фінансовий. Немає жодних ознак того, що до цього причетний будь-який іноземний уряд.

Все почалося у 2017 році, коли Зюзіков зареєстрував сайт, пов’язаний зі сторінкою I Love America. Він передав всі технічні справи Ткаченку, з яким він пізніше посварився. Оскільки Зюзіков не хотів просувати політиків. Однак, вони почали розміщувати повідомлення про Трампа через «вірусність».

  • Якби інструкції з в’язання давали такі ж вірусні результати, ми б завалили сторінки повідомлення про це, – сказав Зюзіков Popular Information.

Тим часом, Ткаченко пояснив, що сторінку з великою кількістю підписників було важко понетизувати. Тому користувачів заохочували переходити на сайт, де можна було отримувати гроші за рекламу. Однак, за словами Ткаченка, переходи були не такими великими, як хотілося б. Зрештою, він залучив до управління сторінками свою доньку.

Їй 13 років. Я навчив її всьому. Переконаний, ці навички стануть в пригоді їй у майбутньому», – сказав він.

  • Було лише три адміністратори, які керували всією американською фермою. І це прості люди, які навіть не говорять англійською повноцінно, – додав українець.

За його словами, «пенсіонерка з інвалідністю» керувала сторінкою I Love America. А сам Ткаченко навчив її «з нуля», як це робити.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *