На Вінниччині в Барській ОТГ відроджують традиції місцевої кераміки

Новини Вінниці

Традиційно в осіннні дні Барська  громада проводить пленер для гончарів, присвячений відродженню барської кераміки. Вже два роки поспіль в ОТГ активно опікуються напрямком історичного, мистецького та наукового туризму і, в рамках проекту  за підтримки Українського культурного фонду,  був започаткований  пленер за участі  художників, мистецтвознавців та науковців для залучення  мешканців до відродження культурної спадщини краю. Про це розповіли медійникам та громадськості Вінниччини  працівники структурних підрозділів Барської міської ради та виконавці проектів.

  • Проект «Відродження традицій Барської кераміки»  – це ініціатива місцевої громади, яка була підтримана Культурним фондом України. Ми отримали грант на 200 тис грн, провели дослідження, експедиції з вивчення історії краю в осередки, де працюють гончарі,  пошуку експонатів та історичних довідок з виготовлення старовинних гончарних виробів, що  були ознакою Барської громади. В рамках проекту започаткували мистецький пленер, адже проектом зацікавились митці, художники , науковці, історики з України та зарубіжжя. Нажаль, багато автентичних добробків не збереглися, але ми проводимо майстер-класи, пленери і поступово відроджуємо це надбання. Зокрема, реалізується ініціатива із залучення представників  сфери освіти, започатковано гуртки у закладах освіти,  вчителі з образотворчого мистецтва напрацьовують пропозиції для включення їх до програми навчання за розділом  «гончарне мистецтво». Звичайно, нам потрібно знайти зацікавлених людей, які можуть навчити дітей такому мистецтву і ось майстер-класи, що проходять в рамках пленеру цьому сприяють. Учасники отримують унікальні знання від професійних художників, майстрів, – пояснює Наталія Стрельчук, начальник соціально-гуманітарного відділу Барської міської ради.

За словами Інни Ткачук, представниці  інформаційної служби Барської ОТГ, протягом двох днів пленер відвідало понад двохсот гостей –  багато молоді, учнів  місцевих шкіл та  діти із сусідніх сіл.

  •  Моя майбутня  професія   –  викладач образотворчого мистецтва, тому я відвідала пленер. Це наша історія, культура, це цікаво. У мене є ідеї з розвитку громади і я планую їх реалізувати, – розповіла Ілона Дворніцька, студентка Барського гуманітарно-педагогічного коледжу, учасниця майстер-класу з гончарного мистецтва.

А в активістів Барської ОТГ є ще чимало цікавих планів, зокрема,  проект  із відродження старовинної фортеці. Ігор Лозінський, голова Благодійного фонду «Барський замок. Відродження»,  проводить екскурсію  місцевим парком,  на території якого розміщується старовинна фортеця. За словами активіста,  завдяки численним толокам, що провели мешканці громади, парк змінився: оновлено майданчики для відпочинку, оглядову зону  плеса річки Рів, розчищено  доріжки парку, а також упорядковано старовинні мури та фортеці.

  • Барський замок ми приводимо до ладу силами громади, міська влада підтримує технікою, обладнанням. Це соціально-культурий проект, який має на меті  відродження історії громади та  розвиток туризму. Територія фортеці  ще потребує значних археологічних та реставраційних робіт, але перші кроки вже зроблені і ми сподіваємось на успіх проекту. Сьогодні ми вже маємо альбом із історичною топонімікою замку та визначились із напрямками першочергових  робіт з відродження території, – пояснив Ігор Лозінський.

За словами експертів Вінницького ЦРМС Програми « U-LEAD з Європою», Барська громада є прикладом плідної співпраці влади та місцевих жителів, адже в ОТГ  функціонує кілька громадських спільнот, що активно долучаються до прийняття рішень та успішно реалізують  розвиткові проекти. На думку фахівців, це результат активної позиції мешканців, відкритості влади до діалогу, що в сукупності дають відмінний результат з розбудови території  Барської ОТГ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *