Біля Бундестагу фінішував велопробіг з України за участю незрячих (відео)

Відео Новини України

Велопробіг «Бачу! Можу! Допоможу!» на тандемах за участю незрячих молодих людей, який стартував 27 серпня в Івано-Франківську, завершився 17 вересня в Берліні біля Бундестагу.

Дощ не зіпсував учасникам гарного настрою на фініші.

«Це яскравий приклад інклюзивного міжнародного проєкту, який може бути реалізований у форматі велопробігу, коли люди зрячі й незрячі разом долають відстань через країни. Ми хочемо стерти стереотипи про людей з інвалідністю та несправедливі ярлики, а також заохотити суспільство та місцеві громади бути відкритими до різноманіття», – розповіла співкоординатор проєкту Марія Мостова.

Проєкт існує вже п’ять років, але вперше пройшов у міжнародному форматі – участь у ньому взяли молоді люди з України, Німеччини та Польщі віком від 18 до 25 років: по вісім з кожної країни, з них четверо з порушенням зору та зовсім незрячих.

Протягом трьох тижнів велопробіг охопив близько 1000 км із Західної України – через Південну Польщу – до Берліна.

Окрім суто спортивної частини проєкт також має освітній, культурологічний, пригодницький виміри – люди мандрують, дізнаються нового, просто спілкуються.

Анжела Підхамна, ще один співкоординатор проєкту, зауважила, що на маршруті було влаштовано семінари, тренінги та дискусії, відбувалися зустрічі в міських радах, де порушувалися питання доступності для людей з фізичними вадами. «Наша мета – донести ідею про доступність, безбар’єрність, універсальний дизайн», – сказала Підхамна.

Українська команда об’єднала учасників з Івано-Франківщини, Рівного, Львова, Одеси, Києва, Харкова. У нашій країні цей проєкт вже доволі відомий, особливо в спільноті незрячих: 2015 року проходили велотури зі Львова до Києва, Черкас, Винниці, Чернівців, Івано-Франківська, Одеси; з Івано-Франківська до Ужгорода; з Харкова до Херсона. Тільки цього року було організовано три велопробіги, з них два регіональні та нинішній, міжнародний, розповіла Мостова.

Проєкт реалізовано завдяки підтримці громадської організації Institute of Ukrainian Studies, яка організувала попередні чотири велопробіги в різних регіонах України.

Ідея велопробігу належить львів’янину Миколі Пеху. Він утратив зір ще у дитинстві, та це не завадило йому навчатися у Львівському національному університеті ім. І. Франка на факультеті міжнародних відносин, а також за програмами обміну в США і Великій Британії. Пех активно займався громадською діяльністю, у 2006-му разом зі своїм другом Андрієм Максимовичем організовував «Пробіг заради дітей» та заснував молодіжну організацію «Інститут українських студій».

У червні 2014 року Микола Пех пішов із життя, але його ідеї продовжують втілювати друзі.

Джерело: Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *