Довгобуду 30 років: на Вінниччині селяни влаштували перфоменс, щоб мати нову школу (відео)

Відео Новини Вінниці

Соцмережі – велика сила, так вважають жителі села Гопчиця Погребищенського району на Вінниччині. Щоб реально врятувати сільську школу, вони вирішили сколихнути віртуальний простір та влаштували перфоменс, а ролик виклали в ютуб.

Навчальний заклад, який не можуть добудувати вже 30 років, селяни  перетворили на сучасну арт-галерею. Навіть шкільний дзвоник став елементом інсталяції, в імпровізованих класах діти навчалися, а там, де має бути  спортзал,  на щебені грали в футбол. На стінах  – малюнки та підручники, На стелі та підлозі – чудернацькі арт-об’єкти – тіні дітей, які б могли навчатися в цій школі. Фотографії та відео цих інсталяцій підкорили соцмережі. За два дні їх переглянули вже понад  ста тисяч користувачів.

Шура Коротка,  авторка інсталяцій, каже:

  • У нас є інсталяції павутиння. Саме павутиння показує, наскільки вже школа зачекалася…

Роман Прилуцький,  сільський голова Гопчиці, пояснює:

  • 73 мільйони гривень потрібно, щоб добудувати цю школу. В цьому приміщенні повинні бути і школа, і дитячий садок. Будівля достатньо велика, тут можна було б проводити  гурткові заняття, перенести сюди бібліотеку…
  • Та таких грошей немає ані в сільському, ані в районному бюджетах, – зазначає .

Петро Шафранський,  заступник голови Погребищенського районної державної адміністрації.Тому будемо звертатися в черговий раз до всіх –  і до кабінету міністрів, в першу чергу.

До речі, школа – майже готова. Зробити лишилось тільки внутрішні роботи. Фактично, в класи вже можна пускати дітей. Необхідно провести лише світло та каналізацію. І тоді  селяни готові самотужки робити ремонт у кабінетах. Скільки ще зможе простояти школа недобудованою,  ніхто не знає. А діти нині продовжують навчатися  у старій та аварійній школі. Там немає внутрішнього туалету, та, взагалі, вона затісна для півтори сотні учнів.  

Маріїя Журавльова,  директорка Гопчицької школи, додає: 

  • Кабінетів –  обмаль, діти не мають спортивної зали,  не мають музичного кабінету.

Тож селяни сподіваються, що  їх перформенс допоможе врятувати школу,  допоможе наступного року переступити її поріг та сісти за парти в нових просторих класах.  

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *