Від громад Вінниччини вимагають повернути до Києва кошти субвенції на соціально-економічний розвиток, які вже надійшли на місця

Новини Вінниці Новини України

У громад Вінниччини хочуть відібрати кошти субвенції на соціально-економічний розвиток, що уже надійшли на місця. На сполох забили у Вінницькому регіональному відділенні Асоціації міст України. Кажуть, головам ОТГ та міських рад надходять листи від казначейської служби, у яких самоврядців просять дати згоду на повернення коштів, які вже надійшли, до Києва. Йдеться, зокрема, про майже 16,5 мільйонів гривень цієї субвенції, які надійшли на Вінниччину на серпень. У вересні для області передбачена сума у 43 мільйони.     

У мережі наразі оприлюднили листи від місцевих казначейських служб керівникам громад на Чернігівщині. Точно такого ж змісту звернення надходять в громади Вінниччини, – каже консультант із бюджетних питань Вінницького регіонального відділення АМУ Ігор Вернигор.  

  • Це при тому, що більшість міст та ОТГ уже провели відповідні тендери на виконання вкрай необхідних робіт, уклали угоди з виконавцями, а ці кошти включені до бюджетів громад, – говорить Ігор Вернигор. – Наприклад, у Якушинцях, куди із запланованих 4 млн грн цієї субвенції, надійшло 900 тисяч, уже починають за ці гроші ремонтувати аварійну школу. Як їх повернути? Тим більше, на мою думку, рішення про повернення субвенції має ухвалити Кабмін відкликавши своє попереднє рішення про виділення грошей. Листами Мінфіну чи казначейської служби такі речі не робляться.

Більше того, у Вінницькому РВ Асоціації міст України вважають, що при ревізії використання бюджетних котів голів громад ще й можуть зробити «крайніми».

  • Прийдуть ревізори і скажуть,, що у вас був об’єкт, були у бюджеті кошти, були укладені угоди, а ви гроші повернули до держбюджету. На яких підставах? Лист казначейства не може бути підставою. Зрозуміло, що використати ці гроші громади вже не зможуть за такої позиції Мінфіну та казначейської служби, але ми рекомендуємо керівникам громад їх не повертати, – каже І. Вернигор.

Через це Вінницьке регіональне відділення АМУ надіслало головам громад листа, в якому рекомендується не надавати письмову згоду на повернення субвенції.

  • Враховуючи, що ці кошти вже передбачені у рішеннях про місцевий бюджет, укладені договори з підрядниками та є потреба у проведенні розрахунків за договорами, доцільно, щоб Управління казначейської служби та Міністерство фінансів України списували дані кошти самостійно, – йдеться у листі Вінницького РВ АМУ за підписом виконавчого директора регіонального відділення Владислава Філатова.

Сергій Маламура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *