У Староприлуцькій ОТГ говорили про здобутки від об’єднання та резерви зростання громади

Новини Вінниці

Про  бюджетні статки, результати діяльності та  ресурси громади  говорили у Староприлуцькій сільській ОТГ під час зустрічі з питань комунікацій  та діалогу  за участі Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою» та керівництва громади.

Староприлуцька громада об’єдналась у 2017 році, до її складу увійшли два села – Нова Прилука та Стара Прилука Липовецького району Вінниччини із населенням близько 3,5 тис осіб. Першою особливістю ОТГ є мальовничі краєвиди, ландшафт та чиста екозона, у якій розташовуються  дачні масиви із мешканцями, що не зареєстровані у селах громади, але перебувають на її території.  Тож за словами голови Староприлуцької  сільської ради Віктора Любченка, фактичне населення  ОТГ  складає близько  5 тис осіб. Другою  особливістю  є висока активність бізнесу на території Староприлуцької ОТГ, а відтак і стале наповнення  місцевого бюджету  за рахунок ПДФО, орендної плати за землю, тощо. Загальний бюджет громади  становить  20 млн грн, з них власних надходжень – майже  11 млн грн. За розраунками дохід на одну людину в ОТГ складає близько 2 тис грн,  що співвідноситься з окремими міськими громадами.   І третя особливість Староприлуцької ОТГ – це доволі стала демографічна ситуація, адже станом на сьогодні громада має  заповнені  сучасну  школу,  дитячий садок. Більше того, наразі,  у громаді існує черга на  дошкільний заклад  на 200 дітей. Про це повідомив голова ОТГ.

  • На території громади функціонують ЗОШ І-ІІІст., школа-інтернат,  районна лікарня, сільська амбулаторія, ДНЗ. Ми створили відділ освіти сільської ради, фінансову та  інші служби для виконання  нових повноважень. Поки не маємо ЦНАПу, але вже сьогодні надаємо максимальну кількість  адміністративних послуг населенню: працює державний реєстратор, землеупорядник, є юридичні  консультації.  Мешканці сіл ОТГ отримують  послуги пенсійного та соціального забезпечення, за графіком приймають соціальний інспектор та представник пенсійного фонду. Завдяки сталому бюджету ми виконуємо всі проектні Програми. В цілому громада витрачає 4-5 млн грн на соціально-економічний розвиток території щороку.  У 2019 році  2,5 млн грн  профінансовано з власних коштів  на потреби сфери освіти – це харчування, зарплата техперсоналу, поточні ремонти, обладнання. Відремонтували 2,5 км доріг та 15 км вулиць обладнали освітленням, встановлено  600 світлодіодних ламп.  Облаштовується водогін у селах громади,  на це витрачено 5 млн грн  у 2018 році і 1 млн грн у поточному, –  пояснив  Віктор Любченко.

Староприлуцька ОТГ поки не має власного комунального транспорту, але виконує  весь обсяг робіт  з благоустрою, вивозу сміття, обрізки дерев та інших робіт. Керівник  ОТГ  підкреслив  пріоритетність  облаштування  нового  дошкільного закладу і, як виявилось, такий проект вже існує. Громада подала заявку на фінансування за рахунок коштів ДФРР та місцевого бюджету на 9 млн грн для будівництва  ДНЗ, тож найближчим часом сподівається на  вирішення питання.

Віктор Любченко  особливо наголосив на спроможності  Староприлуцької громади.

  • До обєднання  ми мали бюджет у 3 млн грн, сьогодні кошторис виріс в рази. Варто відзначити високу відповідальність бізнесу, що бере активну участь у соціальних проектах з розбудови ОТГ. Це  крупяний завод, фермерське господарство «Україна», фермерське господарство «Іванна»,  Прилуцький рибгосп, ТОВ «Прилуцьке», підприємство «Україна-Агро» та ряд інших.  Крім того, за два роки  нам вдалося створити сильний колектив із кваліфікованих кадрів. Фахові навчання та консультації отримували і від  Вінницького ЦРМС Програми «ULEAD з Європою».  Відмінно працює наш  старостинський округ у с. Нова Прилука. Тож ми є самодостатніми і  маємо потужні резерви для зростання.  Наразі, обговорюється питання  приєднання до Староприлуцької ОТГ сіл Костянтинівка, що вже дало згоду, Лісова Лисіївка та  Біла. Об’єднання у такій конфігурації дасть зростання бюджету вдвічі і , відповідно, вдвічі зростуть видатки на соціально-економічний розвиток території. Мешканці ОТГ опікуються  рівним  представництвом  інтересів  у раді ОТГ  і  підтримують  об’єднання з сусідами. Тож будемо  комунікувати  далі  і звертатись до Мінрегіону, асоціацій органів місцевого самоврядування, органів влади  аби думку людей врахували  у перспективному плані формування територій ОТГ Вінниччини, – зазначив  він

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *