Отруйна проблема: додатково дослідити викиди Тростянецького спиртзаводу просить Вінницька ОДА

Новини Вінниці Топ

У понеділок, 9 вересня, у Вінницькій ОДА  відбулась оперативна нарада щодо резонансної ситуації, пов’язаної з діяльністю державного підприємства «Тростянецький спиртовий завод». Йшлося про забруднення повітря атмосферними викидами з бардополів (спеціальних полів фільтрації, куди зливають барду, тобто, промислові відходи) Тростянецького спиртзаводу.

Спеціалісти обласних управлінь Держпродспоживслужби, Державної екологічної інспекції, експертно-криміналістичного центру, департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА, державної установи «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України» та головного управління Національної поліції у Вінницькій області обговорили проблемні питання діяльності підприємства  та визначили порядок спільних дій задля вирішення ситуації та зняття соціальної напруги в селищі.

  • Проблематика діяльності даного підприємства залишається актуальною, а її розв’язання є першочерговим. Оскільки між громадою селища і керівництвом заводу не вдалося досягти компромісу, обласна державна адміністрація разом з екологами прагне знайти законні шляхи для того, щоб припинити забруднювати повітря та наражати життя людей на небезпеку. Обласна влада не стоїть осторонь. Ми – на боці мешканців, однак маємо діяти в рамках визначеного законодавства. Єдине, що в наших силах – це спонукати державні органи приймати відповідні рішення якомога швидше. Наразі тривають слідчі дії. Справа знаходиться на контролі Генеральної прокуратури України18 вересня відбудеться чергове засідання суду щодо відкликання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря з бардополів,  – повідомив заступник голови ОДА  Ігор Івасюк.

За словами директора департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА Миколи Ткачука, поля фільтрації ДП «Тростянецький спиртзавод» розташовані неподалік селища на площі понад 40 гектарів. Через відсутність належної очистки викидів з бардополів, викиди від виробництва призводять до забруднення атмосферного повітря та несприятливих наслідків для здоров′я громадян. Зокрема, йдеться про перевищення допустимих норм концентрації парів сірководню (H2S) та оксиду вуглецю  (СО) в атмосфері, що в півтора-два рази перевищує нормативні показники.

  • Екологічна ситуація, пов’язана з діяльністю спиртзаводу у Тростянецькій ОТГ Вінницької області, вкотре змусила місцевих мешканців піти на крайнощі — перекрити дорогу . Підприємством наразі не забезпечено здійснення лабораторного контролю за якісним станом підземних вод зі свердловин в районах бардополів. Зі слів керівництва заводу, підприємство наразі не здійснює виробничу діяльність, – повідомив Микола Ткачук.

За підсумками засідання, ухвалено  рішення та підготовлено листи від імені обласної державної адміністрації до державного підприємства «Інститут екогігієни і токсикології імені Л.І.Медведя» з проханням здійснити додаткове дослідження викидів в атмосферне повітря від бардополів, оскільки у Вінницькій області відсутня сертифікована лабораторія для проведення замірів забруднюючих речовин, що виділяються в процесі бродіння стоків на бардополях.

За інформацією: www.vin.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *