Голубці польської королеви та варення з сала: на Вінниччині відроджують старовинні рецепти

Новини Вінниці Топ

Скуштувати голубці, рецепту яких понад 500 років, спекти прадавній український обрядових хліб і зробити намазку з сала, що смакуватиме до солодкого чаю – можна на Вінниччині. Гастрогіди відтворюють страви «Подільської кухні», а навчитися готувати їх можуть усі охочі.

Олена Павлова готує смузі з сезонних ягод, зелені та замороженої ожини. А ще додає тудияблука, мед, м’яту та петрушку. Саме так  200 років тому на Поділлі готували дитяче харчування.

Пані Олена каже:

  • Тут у нас вітамін С, вітаміни групи С,А і В, освіжаючі інгредієнти та калій.

Трави та овочі збиваємо тридцять секунд у блендері і освіжаючий, вітамінний напій готовий.

Звучить незвично, але Олена Павлова вмудряється приготувати  варення з сала. Гастрогід переконана, що така «намазка» чудово смакує навіть до солодкого чаю:

  • У складі – сало, сало з м’ясом – підчеревина, цибуля та сливки, звичайні наші сезонні сливки. Саме вони роблять намазку кисло-солодкою.

Приготувати страви за забутими рецептами наших предків може будь-хто, адже пані Олена на Вінниччині навчає цьому туристів. Найбільше їм до вподоби –  випікання обрядового, українського, весняного хлібу – жайворонка. Кажуть, що він виконує будь-яке бажання.

Своїм головним завдання  гастрогіди вважають знайти автентичні рецепти Поділля. Наприклад, в їхньому арсеналі вже є страва, якій понад 500 років, – цк  голубці польської королеви Бони Сфорца.

Рецептом ділиться гастрогід  Оксана Бас:

  • Ці голубці робляться на ребрі, тобто з кісточкою, обвалюються в пшоні та завертаються в квашену пелюстку.

Туристів не лише вчать готувати, а й проводять для них тематичні екскурсії селами Вінниччини. Відпочивальники переконані, що так можна прекрасно провести вікенд – із цікавістю, користю та не дорого, бо гастротуріз екскурсією коштує 350 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *