Проблемна сенсорна кнопка: чому вінничанин Володимир Слишинський покликав у Раду ДБР

Новини Вінниці

У Києві відбувся брифінг Володимира Слишинського – першого заступника керівника апарату Верховної Ради. Пан  Слишинський повідомив:

  • Уночі в 23.30 було видано розпорядження про проведення щодо мене службового розслідування і відсторонення від посади на 2 місяці.

За інформацією правоохоронців, слідчі дії пов’язані з провадженням про використання несертифікованої продукції при обслуговуванні системи “Рада”. ДБР розслідує кримінальне провадження за ст.363 ККУ (порушення правил експлуатації автоматизованих електронно-обчислювальних систем). Обшуки проходили 23 і 27 серпня у центрі управління системи “Рада”.

  • Вони (ДБР – ред.) приходили брати від мене пояснення, – зазначає Володимир Слишинький. –   Їм необхідно було провести слідчі дії і я, як посадова особа, дав добро на проведення зазначення слідчих дій… Вони підійшли попросили, я на законних підставах їх допустив і написав з цього приводу письмову заяву про те, що я надаю згоду, щоб вони зайшли і оглянули все.

За словами Слишинського, він покликав правоохоронців 22 серпня, коли був на допиті в ДБР. Він заявив, що повідомив працівникам ДБР про те, що відбуваються “дії, спрямовані на вчинення злочину”. Посадовець додав, що спочатку йшлося про запровадження кнопки, а не тестування, як повідомляють 27 серпня. Також він зазначив, що всі претензії щодо запровадження сенсорної кнопки детально розписав регламентний комітет щодо законопроекту 1744. Пан Слишинський  розповів, що сенсорну кнопку встановили у 2008 році, а в 2012 році збіг термін гарантії системи голосування “Рада” до якої приєднали кнопку. Сенсорна кнопка має термін гарантії 10 років, тобто у 2018 році гарантія закінчилася. За його словами, за результами тестування ще у 2013 році, було встановлено, що кнопка не гарантує безперебійної роботи і персонального голосування.

Наразі у Раді використовують систему голосування “Рада-3” її планували замінити “Радою-4”, однак, за словами Слишинського, “Рада-4” – це система із сенсорною кнопкою, а не біометричною. Також вона не дозволяє виводити і працювати з документами.

27 серпня голова Верховної Ради 8-го скликання Андрій Парубій заявив про блокування силовиками процесу запуску сенсорної кнопки для голосування. У свою чергу, представник “Слуги народу” Руслан Стефанчук запевнив, що вони у ВР готові голосувати руками, якщо буде необхідно. Стефанчук додав, що обладнання у парламенті застаріле. За його словами, потрібна така система, яка заблокує можливість кнопкодавства. 

Довідка. Володимир Слишинський працює з 2015 року на посаді Першого заступника Керівника Апарату Верховної Ради України, із кінця 2005-го до березня 2015 року був заступником Вінницького міського голови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *