«Вінницягаз» – про нові умови постачання газу тепловикам в опалювальний сезон 2019-2020 р.р.

Новини Вінниці

У вівторок, 20 серпня, в АТ «Вінницягаз» відбулося засідання круглого столу щодо забезпечення сталого проходження опалювального сезону 2019-2020 р.р. Серед учасників обговорення – представники Вінницької ОДА, Вінницької міської ради, АТ «Вінницягаз» та найбільших теплопостачальних підприємств регіону – КП «Вінницяоблтеплоенерго», КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» та ДП ТКЕ «Маяк». Основний акцент припав на нові законодавчо визначені умови постачання газу виробникам теплової енергії та наслідки їх недотримання.

Минулого опалювального сезону діяв мораторій Уряду на припинення постачання газу підприємствам ТКЕ. Нині такої гарантії тепловики не мають. Чинним законодавством визначені чіткі умови, дотримання яких є обов’язковим для отримання газу теплопостачальними організаціями. Згідно з положеннями Кодексу ГТС та Кодексу ГРМ, такими умовами, зокрема, є включення споживача до реєстру будь-якого постачальника природного газу та наявність номінації (підтверджених постачальником обсягів газу для цього споживача на відповідний період). На сьогодні спеціальний обов’язок з постачання природного газу виробникам теплової енергії покладено на НАК «Нафтогаз України».

Останнім часом оптовим постачальником активізована робота у напрямку припинення постачання газу споживачам з причин заборгованості. Відповідно, споживач має розрахуватися з НАК «Нафтогаз» за постачання енергоресурсу або укласти угоду про реструктуризацію боргу. Крім того – погасити борги перед АТ «Вінницягаз» за надані послуги з розподілу природного газу.

  • При недотриманні однієї з цих умов «Вінницягаз», як Оператор ГРМ, буде змушене припинити подачу газу на обєкти споживача незалежно від пори року та температури за вікном. Вимога поширюється і на захищених споживачів: побутових споживачів, підприємства, установи, організації, що здійснюють надання важливих суспільних послуг, а також виробників теплової енергії для потреб таких споживачів, – повідомив комерційний директор підприємства Володимир Антошко.

Газорозподільна система регіону повністю готова до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2019-2020 р.р., – зазначають в АТ «Вінницягаз».  

Керівник групи енергоменеджменту «Вінницяміськтеплоенерго» Дмитро Слободенюк повідомляє:

  • На сьогодні у підприємства особливих проблем з відсутністю номінацій та заборгованістю за постачання та розподіл газу немає.

А ось ДП ТКЕ «Маяк» наразі зупинене.  Основна причина – наявність боргів перед НАК «Нафтогаз України» та оператором ГРМ через затримку у розрахунках з боку  «Вінницяміськтеплоенерго». Останнє досі не розрахувалося за отримані послуги теплопостачання у минулому опалювальному сезоні. Вінницька міська рада обіцяє виділити фінансування та погасити заборгованість уже найближчим часом.

  • На опалювальний сезон ТКЕ «Маяк» укладатиме новий договір з НАК «Нафтогаз України» та відновить свою роботу, – повідомив директор підприємства Олег Федоров.

Заступник генерального директора «Вінницяоблтеплоенерго» Микола Свистун наголосив, що основною проблемою тепловиків все ще залишається незадовільний стан розрахунків споживачів за отримані послуги. Це, в свою черг, тягне затримку у розрахунках підприємств.

Останніми роками в опалювальні місяці мали місце випадки відсутності номінацій для виробників теплової енергії. Відключення в опалювальний період від джерела газопостачання підприємств ТКЕ, призведе до надзвичайних ситуацій техногенного характеру. З огляду на це, питання забезпечення своєчасного початку та сталого проходження опалювального сезону, потребує особливої уваги.

«Вінницягаз» закликає виробників теплової енергії, спільно з постачальниками газу, НАК «Нафтогаз України», органами влади та місцевого самоврядування, забезпечити включення виробників теплової енергії до Реєстрів споживачів постачальників та надання номінацій для забезпечення потреб таких споживачів на увесь період опалювального сезону 2019-2020 р.р.

Довідка. Основною сферою діяльності АТ «Вінницягаз» є розподіл природного газу. На сьогодні рівень газифікації Вінниччини становить 54 %. Природний газ отримують 450 тис. сімей і майже 4,8 тис. підприємств, установ і організацій. Обсяги розподілу становлять  781 978, 504 тис. кубометрів природного газу на рік. АТ «Вінницягаз» входить до реєстру великих платників податку у Вінницькій області. У 2018 році до бюджетів різних рівнів компанією було сплачено понад 73 мільйони гривень.

За інформацією: РГК «ВІнницягаз»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *